Yunus Emre’nin kabul görmüş bir dünya değeri olduğuna işaret eden Ünye Yunus Emre Derneği Başkanı Yaşar Argan, “Üniversitemize böyle değerin adı çok yakışacaktır.” dedi.
Üniversitede kapsamında Yunus Emre Enstitüsü kurulması önerileri için çalışma başlatıldığını belirten Argan, Ordu Yunus Emre Üniversitesi adı önerisini de Rektörlüğe sunduklarını, olumlu sonuç beklediklerini söyledi.
Yunus Emre’nin vefatının 700. Yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından ilan edilen Yunus Emre ve Türkçe Yılı kapsamında tüm Türkiye’de olduğu gibi bir mezarı da ilimizde bulunan Yunus Emre için başlatılan etkinlikler devam ediyor.
Ünye Yunus Emre Derneği tarafından Ordu Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Ünye Belediyesi’ne sunulan öneriler kapsamında devam eden etkinliklere bağlı olarak Ordu Üniversitesi ile de işbirliği yapılıyor.
Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamada bulunan Ünye Yunus Emre Derneği başkanı Yaşar Argan şunları söyledi;
Üniversitemizle son derece yararlı bir işbirliği içindeyiz
“Ordu Üniversitesi ilimizin çok önemli bir ilim irfan yuvası. Böyle bir değerle işbirliği yapıyor olmayı çok önemsiyoruz. Mezarı ilimizde bulunan ve Ünye’de metfun Yunus Emre kabul görmüş, tanınan, bilinen ve üzerinde akademik çalışmalar yapılan büyük bir dünya değeridir. Biz de Dernek olarak böyle bir değerin ilimizden hareketle dünyaya açılması, ‘Yunus Emre’ deyince dünyanın gözünün İlimize, Ordu’muza çevrilmesi için gayret gösteriyoruz. Bu zamana kadar birçok iş yaptık, başardık çok şükür.
Yunus Emre için yapılması gerekenlerin sınırı yok
Ama bitmedi, bitmez de. Yunus Emre’yi yeterince tanımak ve tanıtmak için yapılması gerekenlerin sınırı yok. Çünkü Hazreti Yunus bilindikçe daha çok öğrenilmesi gereken büyük bir derya, ilahi bir kaynak. Bunun için dünyada birçok kurum, kuruluş ve enstitüsü Yunus’u öğrenmek ve öğretmek için akademik çalışmalar yapıyor.
Bu çalışmalar Üniversitemizde de yapılsın istedik
Biz de Dernek olarak bu çalışmaları önemsiyor, son derece gerekli ve yararlı buluyoruz. Bunun için de Üniversitemizin Rektörü Sn. Prof. Dr. Ali Akdoğan’a, Yunus Emre Enstitüsü kurulması önerimizi sunduk. Sn. Rektörümüz önerimizi uygun buldu, kurulması için talimatlarını verdi. Şu anda kuruluş çalışmaları sürüyor.
Ünye Yunus Emre Yerleşkesi önerimiz de kabul gördü
Ordu Üniversitesi tarafından Ünye Yerleşkesi kurulması için çalışma başlatıldı. Şehrimizin en güzel yerinde çok güzel bir Yerleşke alanı ortaya çıkıyor. Biz Dernek olarak, bu yerleşke adının Yunus Emre Ünye Yerleşkesi olmasının, Ünye’de metfun Yunus Emre için çok anlam taşıyacağı kararını aldık. Bu önerimizi de Rektörlüğümüze sunduk, uygun bulundu.
Her iki önerimize sıcak bakan ve uygun bulan Rektörümüz Sn. Prof. Dr. Ali Akdoğan’a, Rektör Yardımcılarımıza ve Senato üyelerimize ve emeği, katkısı olanlara ayrı ayrı şükranlarımız sunuyoruz.
Üniversitemizin adı; Ordu Yunus Emre Üniversitesi olsun
Bu arada Rektörümüz Sn. Ali Akdoğan’a bir önerimiz daha oldu; Üniversitemizin adının Ordu Yunus Emre Üniversitesi olmasını istedik.
Bunu niye yaptık? Ülkemizin birçok şehrinde, o şehre değer katan tarihi şahsiyetlerin adları o şehirdeki üniversitelere verilmekte, bu adlar yükseköğretim yapan ilim yuvalarında yaşatılmaktadır.Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Konya Mevlana Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi,Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi, Bursa Orhangazi Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi gibi birçok üniversitemizin adı böyle büyük değerlerle anılmaktadır.
Yunus Emre’mizde bizim ilimizin değeri, yani ‘Bizim Yunus’umuz. İstedik ki ‘Bizim Yunus’umuz da bizim Üniversitemize adını versin, Üniversitemiz böyle bir değerin adıyla anılsın. Bu adı taşıyacak olan Üniversitemizde oluşacak Yunus Emre atmosferinde eğitim-öğretim görecek gençlerimizin aynı zamanda Üniversitemizde düzenlenecek Yunus Emre tanıtım programlarıyla eğitilmesi, gönüllerinin Yunus sevgisi ile dolması geleceğimize yapacağımız en büyük yatırımlardan bir olacaktır.”
Ünye KENT Haber