Tarih: 14.01.2026 22:09

ÜNYE ÇEVRE PLATFORMU’NDAN YALI KUMSALI TEPKİSİ:

Facebook Twitter Linked-in

ÜNYE ÇEVRE PLATFORMU'NDAN YALI KUMSALI TEPKİSİ:

"Kıyılar Betonlaştırılamaz!"

Ünye Çevre Platformu, Yalı Kahvesi Kumsalı'nda yapılması gündeme gelen çalışmalara ilişkin sert bir basın açıklaması yaparak, kıyı alanlarının betonlaştırılmasına karşı olduklarını vurguladı. Platform üyeleri, Yalı Kumsalı'nın Ünye'nin en önemli ortak yaşam alanlarından biri olduğunu belirterek, kamuoyuna "kaldırım genişletme" olarak yansıtılan müdahalenin kıyı alanında yapılaşma riski taşıdığını ifade etti.

Açıklamada, Ünye Çevre Platformu üyesi Serap Ersöz'ün başvurusu üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan inceleme sonucunda hazırlanan resmî yazının ellerinde olduğu belirtildi. Söz konusu yazıda, inceleme yapılan alanın onaylı kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kaldığının açıkça ifade edildiği kaydedildi.

"KIYILAR DEVLETİN HÜKMÜ ALTINDADIR"

Platform tarafından paylaşılan Bakanlık görüşünde; kıyıların devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu, herkesin eşit ve serbest kullanımına açık bulunduğu, bu alanlarda yapılaşmaya, moloz veya beton dökülmesine ve doğal yapının bozulmasına izin verilemeyeceği vurgulandı. Bu hükümlerin 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde açıkça yer aldığı hatırlatıldı.

Ayrıca Bakanlık yazısında, kıyılarda yapılacak her türlü dolgu, yol, park ve düzenleme çalışmasının ancak Bakanlık onaylı dolgu imar planı ile mümkün olabileceği, bu plan olmadan yapılacak uygulamaların mevzuata aykırı olacağı ifade edildi. Kıyılardaki denetim ve kontrol sorumluluğunun ise belediyelere ait olduğu belirtildi.

BELEDİYELERE SORULAR

Ünye Çevre Platformu açıklamasında, Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ünye Belediyesi'ne Bakanlık yazısının resmî olarak iletildiği belirtilerek şu sorular yöneltildi:

"Yalı Kahvesi Kumsalı'nda bir proje var mıdır? Varsa bu proje hangi imar planına dayanmaktadır? Bakanlık onayı olmadan kıyıya müdahale edilecek midir? Kamuoyundan gizlenen bir uygulama mı söz konusudur?"

"KIYILAR HALKINDIR"

Platform adına yapılan açıklamada, "Kıyılar ranta konu edilemez, betonla kapatılamaz. Kıyılar bir belediyenin değil, halkın ortak malıdır" denildi. Yalı Kumsalı'nın daraltılmasına, betonlaştırılmasına ve doğal yapısının bozulmasına razı olunmayacağı vurgulandı.

Açıklamanın sonunda, konunun yalnızca bir kumsal meselesi olmadığına dikkat çekilerek bunun aynı zamanda kent hakkı, müşterek alanlar ve gelecek kuşaklara karşı sorumluluk meselesi olduğu ifade edildi. Ünye Çevre Platformu, sürecin takipçisi olacaklarını, hukuka aykırı hiçbir uygulamaya sessiz kalmayacaklarını ve gerekirse tüm yasal yolları kullanacaklarını kamuoyuna duyurdu.

 

 


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —