Sarıkahraman; “Eğer kokarcanın önüne geçemezsek bu ciddi ürün kaybı, fındık fabrikaların durması anlamına geliyor.. Gürcistan 70 bin ton fındık yaparken kokarca yüzünden 20 bin tona düştü, koca koca fındık fabrikaları kapandı” dedi.
Fındık sanayicilerinin destekleri, Belediyenin organizesi ve odanın koordinesi ile “İlaç bizden, ilaçlama sizden” kampanyası düzenlediklerine vurgu yapan Sarıkahraman; “İlaçlama olmadan kokarcadan kurtulmamız mümkün değil” dedi.
Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Karadeniz Bölgesinde tehlikeli olmayı sürdürdüğünü, Ordu’da ise çok yoğun görüldüğü ifade ederk yaşanan ve yaşanabilecek sıkıntılara dikkat çekti.
Ünye Ziraat Odası’nda basın açıklaması düzenleyen Başkan Sarıkahraman, muhtar ve üreticilere çağrıda bulunarak şunları kaydetti;
Hep birlikte mücadele etmeye kararlıyız
“2023 yılı fındık sezonu başından itibaren bölgemizde vuku bulan bir kokarca zararlısı ile uğraşıyoruz. Kahverengi kokarcaya karşı hep birlikte mücadele etmekte kararlıyız. Bu anlamda tüm çiftçilerimize ulaşmaya çalışıyoruz. Bize verdiği destekten dolayı Ünye basınına teşekkür ediyorum.
Kış mevsiminde düşman elimizde…
Kahverengi kokarca ile ilgili köylerde üreticilerimize eğitimler vermeye devam ediyoruz. Ünye Ziraat Odası ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz olmak üzere çok geniş kapsamlı bir hummalı çalışma içindeyiz. Ancak böceğin mevsim itibariyle kışlaklara girmiş olması mücadeleyi biraz daha kolaylaştırıyor. Mücadeleyi kolaylaştırıyordan kastım ise düşman elimizde ve onu bertaraf etmek çok daha basit. Özellikle muhtar, aza arkadaşlarım ve delegelerimize çok ihtiyacımız var. Bu zararlı ile mücadele konusunda arkadaşlarımızdan destek olmalarını istiyoruz.
İlaç bizden, ilaçlama sizden kampanyası
Kahverengi kokarca ile mücadelede özellikle iş insanlarımız, büyük fındık sanayicilerimiz destekler sağlıyor. Belediyemizin organizesinde, Ziraat Odamızın koordinesi ile birlikte düzenlenen muhtarlar toplantısında ilaç bizden ilaçlama sizden kampanyası düzenledik. Elimize bir miktar hediye ilaç geldi. Bu ilaçları köylerde ekibini kuran muhtar arkadaşlarımıza veriyoruz. Nasıl ilaçlanması gerektiğinin eğitimini arkadaşlarımıza vererek ilaçlamamalarını sağlıyoruz. Bu konuda iş insanlarımıza teşekkür ediyorum.
Büyük sıkıntılar yaşayabiliriz
Eğer kokarcanın önüne geçemezsek bizi gerçekten çok sıkıntılı günler bekliyor. Bu da o fabrikaların durması anlamına geliyor. Gürcistan bölgesi 70 bin ton fındık yaparken kokarca yüzünden 20 bin tona düştüğünü gördük. Ayrıca bu ülkede koca koca fındık fabrikalarının kapandığını biliyoruz. Artvin’e kadar kokarca ile ilgili tarama yaptım. Bu tarama sırasında Ziraat Odası Başkanlarımızı ziyarete ettim. Bir tane fındık yiyemediklerini beyan ettiler. Bu sadece fındıkla alakalı da kalmayacak. Meyve ve sebzelerimize de zarar verecek.
Mutlaka ilaçlama yapmalıyız
Kokarca Karadeniz’de özellikle Ordu bölgesinde çok yoğun olarak görülüyor. Bununla ilgili Fatsa pilot bölge gibi… Ama seneye Ünye olarak bizi çok sıkıntılı bir dönem bekliyor. Kokarca ile ilgili iç mekan ilaçları farklı, dış mekan ilaçları farklı. Bu ilaçları muhtarlarımız vasıtası ile iyi anlatabilirsek bir fırsat daha var önümüzde. Kokarca zararlısı kışlaklardan Nisan ayı gibi sahaya çıkacaklar. Üremeye çıkacaklar. O zaman tekrar bir mücadele daha yapabilirsek. Ardından fındık bahçeleri ilaçsız bırakmayacağız. Bu ilaçlamalarla kokarca zararlısının önüne geçebiliriz diye düşünüyorum.”
ÜNYE KENT GAZETESİ