Yolun yapımı için istimlak işlerinin 1970’li ve 80’li yıllarda tamamlandığına işaret eden kamyoncular, “İstimlak sonrası Ünyeli 5 Bakan görev yaptı. Ama yola faydaları olmadı maalesef, sıkıntımız devam ediyor.” diyerek sitemlerini dile getirdiler.
Tokat – Niksar üzerinden yolu kullanarak sahile inen araç onda bire düştüğünü dile getiren kamyoncular, “Sebze araçları artık Amasya Samsun üzerinden sahile iniyor, bu da bölgemiz için ciddi bir kayıp.” diyerek duruma çok üzüldüklerini belirtiyorlar.
Ünye – Akkuş – Niksar yolunda nakliye işi yapan kamyoncular, herkesin yolun yapılmasını istediğini, ama yolun yapılması için hiçbir çalışma yapılmamasını anlamakta zorlandıklarını belirterek; yolun yapımı için istimlak işlerinin 1970’li ve 80’li yıllarda tamamlandığını, istimlak sonrası Ünyeli 5 Bakanın görev yaptığını ama yola bir faydalarının olmadığını belirterek; “Maalesef, sıkıntımız devam ediyor. Biz bittik, yoldaki çilemiz bitmedi. Artık isyan noktasındayız.” diyorlar.
Gazetemize açıklama yapan kamyoncular şöyle konuştu;
“Ben bittim Ünye Akkuş Niksar yolundaki çilemiz bitmedi”
Ünye Akkuş Niksar yolunda 20 yılı aşkın zamandır nakliyecilik yaptığını vurgulayan kamyoncu esnafı Mevlüt Arslan, şunları söyledi:
“Bir her gün bu yolda çalışıyoruz. Yollar dar, virajlı, zemin çok bozuk. Ufak araçlar kasislerden kaçayım derken kazaya çok sebebiyet veriyor. Karayolları bu yola bakmıyor. Ben 20 yılı aşkın zamandır bu güzergahta çalışıyorum. Ben bittim bu yoldaki çilemiz bitmedi.
“Ünyeliler, Niksarlılar, Tokatlılar bölgede herkes yolun yapılmasını istiyor”
Yolda çalışma yapıyorlar ama gelişigüzel bir çalışma yapıyorlar. Dayanmıyor, ertesi gün tekrar bozuluyor. Burası Karadeniz’i İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu’ya bağlayan bir yol. Bu yolun günün şartlarına uygun bir şekilde yapılmasını istiyoruz. Buranın istimlak işleri 1970’li 80’li yıllarda tamamlandı. Şuan yapılmaması için hiçbir sebep yok. Ünyeliler istiyor. Niksar ve Tokat bizden fazla istiyor. Ama halen neden yapılmıyor? İstimlak yapıldıktan sonra Ünyeli 5 Bakanımız oldu, ama yola katkıları olmadı. Sıkıntımız azalmıyor, artarak devam ediyor.”
“Yolun darlığı ve bozukluğu yüzünden her gün kazalarla karşı karşıyayız”
Kamyoncu Esnafı Murat Ocak yolda yaşadıkları ile ilgili olarak şöyle konuştu;
“10 yıldır bu yoldan gidip geliyoruz. Yol dar, bir sürü gereksiz viraj var, zemin çok bozuk. Yolla ilgili kimsenin bir şey yaptığı yok. Karayolları da yolda yama yapıp gidiyor, ertesi gün yamanan yer tekrar açılıyor. Eskisinden de kötü oluyor. Yetkililere sesleniyorum. Bu yol artık yapılsın. Her gün yolun darlığı ve bozukluğu yüzünden kazalarla karşı karşıyayız.”
“Babadan oğula yolda aynı sorunlar devam ediyor”
Kamyonculuğu baba mesleği olarak devam ettirdiğini ve o günden bu yana hep aynı sorunu yaşadıklarını vurgulayan Ümit Arslan, “Babam bu yolda çalışan en eski şoförlerden. Babadan oğula aynı yolda yıllardır aynı sorunları yaşıyoruz. Yolun bozulmasının sebebi ağır tonaj diyorlar ama ağır tonajla alakası yok. Kantardan geçerek geliyoruz. Yola en kısa zamanda çözüm bulunmasını istiyoruz. Bu güzergahtan ekmek yiyen 1000’ün üzerinde insan var. Bu insanlara yazık, günah değil mi?” diye konuştu.
“Ünyeli Bakanların hiçbir katkısı olmadı”
Yolda işletmecilik yaptığını ifade eden Yılmaz Karayiğit, 27 yıldır bu yolda aynı hikayenin sürüp gittiğine şahit olduğunu belirterek şöyle konuştu;
“Siyasilerimiz seçimlere üç ay kala, beş ay kala gelir. Yol yapılacak der, gider ama herhangi bir icraat olmaz. Tokat’a bakıyoruz, Tokat vekilleri olsun, başkanları olsun herkes yolla ilgili elinden gelenleri yapıyor. Ama Ünye yıllardan beri en fazla Bakanlık aldığı halde hiçbir icraatları olmadı.
“Bu yol kaderine terk edilmiş, sahipsiz”
Bakın son olarak yol zeminindeki kasislere 15 gün önce yama yapıldı. Ama baştan savma bir iş yaptılar her zamanki gibi. Ne silme var, ne süpürme… Sıcak malzemeyi kasise döküp gidiyorlar. İki gün dayanmıyor, sökülüp, dağılıyor. Kendi kaderine terkedilmiş bir yol burası. Bilmiyorum Türkiye’de buradan başka yol var mı böyle kaderine terk edilen? Akkuş’tan ileriye git Niksar’a bak, Erbaa’ya bak Erbaa otoban olmuş, neredeyse uçak inecek. Ama bizim yolumuza bakan hiç kimse yok.
“Cumhurbaşkanı’na çıkılacaktı ama hala çıkan olmadı”
Tokatlı vekiller yolla ilgili Cumhurbaşkanı’na çıkılacağını söylediler. Biz de gazetede açıklama yaptık, bizimkiler de bu görüşmeye katılsınlar dedik. Katılacaklarını söylediler. Ama kaç ay geçti, gidilmedi. Madem karar aldınız, yolu Cumhurbaşkanına anlatmak üzere çalışma başlattınız, niye duruyorsunuz çıkıp anlatsanız ya. Bu görüşmeyi ve sonucunu merakla bekliyoruz.
“Tokat bölgesinden gelen araç sayısı onda bire düştü”
Şimdi bağda bahçedeki her şeyin pazara inme zamanı. Tokat bölgesinden araçlar bu yolda sebze ve meyve taşıyor. Çünkü yol kısa, tercihi bu yola yapıyorlar. Ama bu sene bakıyoruz araç sayısı azaldı, diyebilirim ki onda bire düştü. Çünkü yol zemini çok bozuk, kaza riski çok yüksek. Şu anda çok uzun bir güzergah olduğu halde Amasya üzerinden Samsun’a geçiyorlar. Bu da bölgemiz için çok ciddi bir kayıp. Böyle durumlar çok üzüyor bizi. Bu yol bizim ömrümüzü yedi, bitirdi. Ama yolun çilesi bitmedi, devam ediyor maalesef.”
Ünye KENT Haber/Yücel ARSLANTEKE