Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci, Türkiye’deki 922 ilçe arasında aynı anda HES, RES ve GES santralleri olan tek ilçenin Akkuş olduğuna işaret ederek, ilçenin “Enerji Üssü” olduğunu belirtti.
Demirci; 170 MW enerji üretimine geçtiklerinde Akkuş, Ünye, Çaybaşı, İkizce havzasının harcadığı elektriğin tamamının bu santrallerden üretilecek kapasiteye ulaşacaklarına dikkat çekti.
Oney Flash FM’deki Kentin Sesi programında Gazeteci Ali Öztürk’ün konuğu olan Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci, ilçesinin enerji üretimi noktasında yakaladığı ivmeyi dile getirerek Akkuş’un aynı Hidroelektrik Santrali (HES), Rüzgar Enerjisi santrali (RES), Güneş Enerjisi Santrali (GES) ile Türkiye’deki 922 ilçe arasında tek ilçe olduğuna dikkat çekti.
İsa Demirci programda konuyla ilgili olarak şunları söyledi;
Yatırımcılar bize öncelikle ilçedeki enerjinin istikrarını sordu
“Biz aslında yola Akkuş’un elektrik sorununu çözmek için çıktık. Ünye’den Akkuş’a gelen bir hat vardı. Canı sıkılan bu hattı kesiyor, canı sıkılanlar tarafından burada şalter indiriliyor, bizim enerjiyi kesiyordu. Geçmişte 2003-2004 yıllarında İstanbul’da birkaç iş insanıyla yaptığımız toplantıda bize birkaç soru sorulmuştu. Bir yatırımcı enerji durumunuz ne demişti? Sürekli git gel enerjiniz var, yoksa istikrarlı bir enerjiniz mi var? sorusu sorulmuştu. Yani ben Akkuş’ta yatırım yaparsam benim işçim üretecek mi, çalışacak mı veya elektrik kesilecek, yatacak mı? demişti.
Bir diğer yatırımcı ise, benim makine arızalarında İstanbul’dan Ordu’ya yeni parça kaç saatte gelecek? diye sormuştu. O zaman Ordu Havaalanı da yoktu tabi ki…
Bu sorular bize görev yükledi
Bu sorularla önümüze baktık, neler yapılabilir konusunu çalıştık. Bizim için esas olan enerji istikrarıydı. Öncelikle Akkuş’un enerji sorununu çözelim diye yola çıktık. İlçede trafo merkezi yapmakla bu işin temelini attık. Geçmişte, bizden önce 2008-2009’lu yıllarda Akkuş’ta rüzgar enerji santrali ve HES için elektrik santrali için ölçümler yapılmış, çalışmalar yapılmış, ruhsat alınmış. Örneğin Tifi Deresindeki HES bizden önceki dönemde yapıldı ve hizmete açılmıştı. Rüzgar enerjisi için de ölçümler yapılmış, ruhsat alınmış. Ama ürettiğiniz enerjiyi Fatsa’ya indireceksiniz. Enerji üretim tesisini yapmak 10 liraysa, üretilen enerjiyi Fatsa’ya indirmek 15 lira. Ruhsat sahibi 2 firma da bu işin dosyasını bu yüzden kapatmış. Biz bu trafo merkezini yaptığımız zaman artık üretilen enerjinin geleceği trafo merkezi olduğu için, o ruhsat sahiplerinden birisi ruhsatı alıyor ve Akkuş’a Rüzgar Enerjisi santrali kurmaya karar veriyor. EPDK’da Türkiye’nin haritası var. Rüzgar haritası, güneş haritası hepsi var. Ordu’da en rantabl rüzgarın olduğu yer Akkuş. İlçe olarak doğa dostu doğal bir enerji merkeziyiz. Çalışma başlatıldı, Taz Yaylamızda kurulum gerçekleşti,10 MW enerji santrali üretime başladı. Ardından bizde Belediye olarak güneş enerjisi santralimiz kurduk. Akkuş’ta güneş enerjisi olur mu? Herkes Akkuş’un kar yağışından, sisinden, dumanından, yağmurundan şikayet eder. Evet biz Tokat sınırına yakın bir yerde güneş enerjisi santrali kurduk. Gayet de memnunuz. Aldığımız veriler çok iyi.
922 ilçe arasında tekiz
Bununla bitmedi. Türkiye’de 922 ilçe var. 922 ilçede Hidro Elektrik Santrali, Rüzgar Elektrik Santrali ve Güneş Enerji Santrali olan tek ilçe Akkuş. Böyle bir özelliğimiz var. 10 MW’ye 12 MW ilave için aynı firma ruhsat aldı. O da önümüzdeki günlerde başlayacak. Bu arada 2 MW’lik Güneş Enerjisi için de bir yatırımcı geldi. Şuanda altyapı çalışmaları başladı. Bu yaz işletmeye alacak. İlk defa burada açıklıyorum. 2 MW’lik bir GES ki bizim kurduğumuz 640 KW’lık bir santral, yani bizimkinin 3 katı bir santral daha şuanda yapılıyor.
Akkuş, Enerji üssü oldu diyoruz
Akkuş’un günlük 15 bin KW elektrik enerjisine ihtiyacı var. Şuanda Akkuş’ta günlük 55 bin KW elektrik üretiliyor. Yani biz Akkuş’ta ürettiğimiz enerjiyi tüketemiyoruz. Dolayısıyla fazlamız var. Özellikle Akkuş’tan başlayıp Akkuş’un batısına Salman bölgesine doğru 100 MW’lik devasa bir proje çalışması daha var. Bunun için Akkuş enerji üssü oldu, diyoruz.
Bölgemizdeki dört ilçenin elektriğini karşılar duruma geliyoruz
Bütün santraller yani şuan 55 MW, diğer projelerle birlikte 100 MW daha devreye girdiği zaman 170 MW’tı bulacak. Bu, Ünye havzasının enerji tedarikinin tamamını Akkuş’taki üretilen enerji karşılayacak demek. Yani Akkuş, Ünye, Çaybaşı ve İkizce bu 4 ilçenin ki Üye OSB de dahil buna, bu hinterlandın enerji ihtiyacını karşılayacak bir bölge oluyoruz. Biz geçmişte Saddam Hüseyin’in döneminde Irak’tan enerji alıyorduk. Bulgaristan’dan enerji alıyorduk. Türkiye bu kadar gelişti, bu kadar OSB kuruldu. Fabrikalar kuruldu, sanayi gelişti. Halen enerji açığımız var. Doğalgazdan enerji üretimimiz var. O yüzden yenilenebilir bir enerji güneş ve rüzgar. Doğa dostu enerji çok önem arz ediyor.
Kendi santralimizden 2 milyon kazandık
Akkuş Belediyesinin Güneş Enerji Santrali üretimine devam ediyor. Buradan 2022 yılında 2 milyon TL gelir elde ettik. Enerjimizi döviz bazlı sattığımız için 2023 yılında bu gelirimiz 2,5 milyonun altına düşmez ki bizim 2023 beklentimiz 3 milyon.”
Ünye KENT Haber