• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,88% 0,13
  • EURO

    50,49% -0,18
  • GRAM ALTIN

    6251,62% 1,32
  • Ç. ALTIN

    10086,69% 1,00

Kahverengi Kokarca İle Mücadele İçin 22 Bin Samuray Arısı Doğaya Salındı

Samuray Arıları fındık bahçelerinde..

9.06.2024 22:55:00 441 0
 Kahverengi Kokarca İle Mücadele İçin 22 Bin Samuray Arısı Doğaya Salındı

Bölgemizde başta fındık olmak üzere tarım ürünlerine zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında bugün Altınordu, Gülyalı, Ulubey, Perşembe, Fatsa, Çamaş, Çatalpınar, Kabataş, Ünye ve İkizce ilçelerinde 22 bin Trissolcus Japonicus (Samuray Arısı) doğaya salındı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar kapsamında, Fatsa ilçesinde Meşebükü Mahallesinde Kahverengi Kokarca ile biyolojik mücadele etmeni Samuray Arısı’nın doğaya salınım programı gerçekleştirildi.

Süha Topaloğlu isimli fındık üreticisinin bahçesinde gerçekleştirilen 22 bin Samuray Arısı salım programına, Vali Muammer Erol, AK Parti Ordu Milletvekili İbrahim Ufuk Kaynak, MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Celal Tezcan, Fatsa Kaymakamı Avni Kula, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Numan Öksüz, Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Bayram, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Betül Bayraklı, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, bazı ilçelerin kaymakam ve belediye başkanları, ilçe tarım müdürleri, ziraat odası başkanları, ticaret ve sanayi odası başkanları, ticaret borsası başkanları, ihracatçı birliği temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

Programda bir konuşma yapan AK Parti Ordu Milletvekili İbrahim Ufuk Kaynak, kahverengi kokarca ile mücadele için yapılan biyolojik çalışmanın güzel bir başlangıcı olduğuna dikkat çekerek, “Samuray arısının en önemli özelliklerinden bir tanesi üreyememesi. Böylece biz bu doğal dengeyi en güzel biçimde koruyacağız” diye konuştu. 

MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk ise ülkemizin en önemli ihracat ürünü fındıkla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisinde fındık üretimi gerçekleştirilen il milletvekillerinden oluşan bir çalışma grubu oluşturulduğunu, bu çalışma grubunun kokarca başta olmak üzere diğer zararlılarla mücadele konusunda çeşitli çalışmalar yapıldığını söyledi.

Ordu’nun kahverengi kokarcayla mücadele konusunda epey yol kat ettiğini belirten Şanlıtürk konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tarım Bakanlığımıza ve İl Müdürümüze teşekkür ediyorum. Tabi bunların hepsinin koordinesinde Sayın Valimiz de çok önemli bir aktör oldu. Özellikle kışlak ilaçlaması dediğimiz ilaçlamalarda Halk Sağlığında kullanılan ilaçların kullanılmış olması da bir ilk oldu Ordu’da. Sayın Valimize kahverengi kokarca konusunda koordinasyonu sağladığı için geçekten bir farkındalık oluşturduğu için teşekkür ediyorum.”

Programda Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Bayram da bir konuşma yaparak, bakanlıkça yürütülen çalışmalara değindi. Bayram, kahverengi kokarca ile mücadelede bu yılın önemli olduğunun altını çizerek, “Samuray arısının Türkiye genelinde üreterek önümüzdeki yıllarda daha büyük rakamlara ulaşmaya çalışacağız. Mekanik mücadele bu konuda çok önemli. 661 zararlı organizmayı takip ediyoruz. Bunlardan birisi de kahverengi kokarca. Gelinen noktada özellikle üreticilerimizin farkındalığı ve bu konudaki hissiyatının görülmesi bizleri de mutlu ediyor. Biz bu seneki mücadeleyi göreceğiz ki önümüzdeki yıllarda daha da üzerine koyarak mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.

Programda Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Betül Bayraklı da söz alarak, kahverengi kokarcayla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara değindi. 

Bayraklı, 2017 yılında ülkeye giriş yapan kahverengi kokarcanın hem takibiyle hem de biyolojik mücadelesiyle ilgili çalışmaların yürütüldüğünü ifade ederek, samur arısının uzun vadede umut veren bir mücadele yöntemi olarak görüldüğünü söyledi. Enstitüde üretilen yaklaşık 150 bin samuray arısının 33 ilde salınımının gerçekleştirileceğini ifade eden Bayraklı, doğaya salım işleminin her yıl düzenli bir şekilde gerçekleştirileceğinin bilgisini verdi. 


İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz ise, kahverengi kokarca mücadele çalışmalarının 2023 yılından bu yana yoğun bir şekilde yürütüldüğünü ifade ederek, Vali Muammer Erol başkanlığında Ekim ayında yapılan toplantı sonrası alınan kararlar doğrultusunda öncelikle vatandaşların bilgilendirilmesi için eğitim çalışmaları düzenlendiğini söyledi.

Yılmaz, kahverengi kokarca ile mücadele için oluşturulan eylem planı çerçevesinde ilk olarak 40 bin kışlakta ilaçlama çalışmalarının yapıldığını belirterek, kokarca popülasyonunun ciddi manada baskılandığının altını çizdi.

Önceliklerinin mekanik mücadele olduğuna vurgu yapan Yılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bugün de ilimizde 22 bin samuray arısını doğaya bırakmış olacağız ve inşallah biyolojik mücadeleyi de gerçekleştirmiş olacağız. Böylece biz bu mücadelede entegre mücadelenin tüm unsurlarını, mekanik mücadele, kimyasal mücadele, biyoteknik ve biyolojik mücadelenin tamamını kullanmış olacağız. Bundan sonraki süreçte de inşallah aynı kararlılıkla çalışmalarımız devam edecek. Bir anda bu zararlının ortadan kalkması mümkün değil, bu zararlıyla bir süre mücadele edeceğiz. Ama zararını en alt seviyeye düşürerek, en alt seviyede tutarak bu mücadeleyi gerçekleştireceğiz. Ben bu süreçte katkı veren kişi ve kurumlara, tüm sektör paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.”

Programda Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Celal Tezcan, Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar ve Fatsa Ziraat odası Başkanı Haydar Gürsu birer konuşma yaparak, yapılan çalışmaların başarılı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden getirilen Samuray Arıları fındık bahçesine salındı.


ÜNYE’DE BIÇAKLI SALDIRI: 2 AĞIR YARALI!

Başkan Akar'dan RATEM Yönetim Kurulu Üyesi Ali Öztürk'e Tebrik Ziyareti

Belediye Başkanı Tavlı Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

Sağlık Bakanlığı Kura Listesini Açıkladı

Ordulu Mustafa Tut Çeyrek Finalde!

ÜTSO’dan Durak Fındık’a Tebrik Ziyareti

ÇKS BAŞVURULARINDA SON GÜN 31 ARALIK!

ALTINORDU’DA KAZA UCUZ ATLATILDI!

Ünye Tarih Kültür Derneğinden konferans:

BÜYÜKŞEHİRDEN MEDİCAL EŞYA DESTEĞİ

ORDU YUMURTASI TÜRKİYE’YE AÇILDI

RİSKLİ AĞAÇLARDA BUDAMA ÇALIŞMASI YAPILDI

ÜNYE’DE “SİGARA VE KANSER” FARKINDALIĞI

ÜNYE ÇAMLIK NASIL KURTULUR?

Ünye’de Sahtecilik ve Dolandırıcılığa Darbe

Fatsa Belediyespor Devre Arası Kampı İçin Antalya’ya Gitti

Ünye’de Regaip Kandili Yoğun Katılımla İdrak Edildi

Samsun’da Yasa Dışı Su Ürünleri Avcılığına Dron Destekli Denetim

Akkuş Belediyesi’nde İYİ Parti’den İstifa: İki Meclis Üyesi Bağımsız Oldu

'Elektrikli Araçlar Eğitim Merkezi' Samsun’da kuruldu

TAVLI “Kalem silahşörleri bu memleket için ne yapmış?”

ÜTSO’da hareketli saatler yaşandı

Başkan Akpınar’dan Sert Çıkış: “Ordu sahipsiz değildir; satılık hiç değildir”

YILBAŞI ÖNCESİ ALKOL DENETİMLERİ SÜRÜYOR

Korgan'da Maddi Hasarlı Kaza!

SAATSİZ KAFE AÇILIŞA HAZIR

ÜSTP, DAİRE BAŞKANI AĞIL İLE ÜNYE'Yİ KONUŞTU...

Ünye’de iki yolcu otobüsü çarpıştı: 1 çocuk yaralandı

BAŞKAN ALPARSLAN’DAN REGAİP KANDİLİ MESAJI

ALTINORDU YENİ YILA TÜRKÜLERLE ‘MERHABA’ DEDİ

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9