AŞIRI SICAKLARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

AŞIRI SICAKLARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Ünye İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Yusuf Güney, aşırı sıcaklarda hayati risklere karşı alınması gereken önlemleri anlattı.

 

 

 

Aşırı sıcaklarda çeşitli sağlık problemlerinin yaşanabileceğine dikkat çeken Ünye İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Yusuf GÜNEY, aşırı sıcaklarda sıcak çarpmaları ve sıvı kaybının neden olduğu rahatsızlıkların artabileceğini belirterek, “Özellikle güneş ışınlarının yoğun olduğu saatler daha fazla risk oluşturmaktadır. Aşırı sıcaklarda terleme nedeniyle vücut su-mineral kaybına uğrar. Bu nedenle bol sıvı ve sulu besinler tüketilmesi önemlidir. Günde ortalama 2-2,5 litre su tüketin. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alın. Bu mümkün değilse ayaklarınızı, ellerinizi, yüz ve ensenizi soğuk suyla ıslatın veya silin” dedi.

 

Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar hakkında da bilgi veren İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Yusuf GÜNEY, “Bunlar arasında 4 yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, aşırı kilolular, kronik hastalığı (şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları) olanlar yer almaktadır” şeklinde konuştu.

 

Ünye İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Yusuf GÜNEY, güneş ışınlarına maruz kalınmaması için bazı önlemlerin alınmasının gerektiğini belirterek şunları sıraladı:

                •             Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.

                •             Dışarıda çalışması gerekenler mümkün olduğunca güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidir.

                •             Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

                •             Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (10.00-16.00) denize girilmemelidir, güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneş koruyucu krem (en az 15 koruma faktörlü) kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir.

                •             Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır.

                •             Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir.

                •             Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır.

                •             Güneş gören pencereler perde vb. güneşliklerle gölgelendirilmelidir.

                •             Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.

                •             Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir.

                •             Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalıdır, dedi.

 

Uzm. Dr. Yusuf GÜNEY, terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmasının şart olduğunu da belirterek, “Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücutta daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir” açıklamasını yaptı.

 

Aşırı sıcakların sağlık üzerine etkilerine değinen Uzm. Dr. Yusuf GÜNEY, güneş veya sıcak çarpmasına da dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Güneş veya sıcak çarpması, aşırı sıcağa maruz kalma sonucu beden ısısını ayarlayan terleme mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak vücut ısısının düşürülememesi ile karakterize bir tablodur. Vücut ısısı 10-15 dakika içerisinde 40-41°C üstüne çıkabilir. Güneş veya sıcak çarpması acil olarak tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olabilir. Kişinin ateşi 39,4°C üzerindedir, deri kuru, kırmızı ve sıcaktır, terleme yoktur, bulantı kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması ile komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya kaybı vardır. Kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla (vantilatör, klima vb.) soğutulmaya çalışılmalı, bilinci kapalıysa kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.” dedi.

 

Uzm. Dr. GÜNEY, sıcak bitkinliğinin ise uzun süre aşırı sıcağa maruz kalma ve yeterli miktarda sıvı almamaya bağlı su ve mineral kaybıyla meydana geldiğini belirterek, “Daha sıklıkla yaşlılarda, yüksek tansiyonu olanlarda ve güneş altında çalışanlarda görülür. Aşırı terleme, yorgunluk, halsizlik, bayılma hissi, nabız hızlanması, ateş yükselmesi belirtileriyle kendini gösterir. Deri soğuk ve nemlidir, nabız hızlı ve zayıftır, solunum hızlı ve yüzeysel, şuur açıktır. Güneş çarpmasının daha hafif şekli olup hayati tehlike yoktur. Serin bir yerde istirahata alınan hastanın giysileri gevşetilip, sırt üstü yatırılarak bacakları yükseltilir. Islak havlu veya bezle serinletilmeye çalışılır. Bol miktarda sıvı verilir; özellikle de tuzlu ayran içirilir. Yaklaşık 1 saat içerisinde kişinin genel durumu düzelmezse mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.” ifadesini kullandı.

 

Açıklamasında güneş yanıkları konusuna da değinen Uzm. Dr. Yusuf GÜNEY, “Deriye hasar vereceği için güneş yanıklarından kaçınılmalıdır. Yanıklar, uzun süreli güneş ışığına maruz kalmakla meydana gelir. Deri kızarık, ağrılı ve aşırı derecede sıcaktır. Eğer etkilenen kişide ateş, bül (su toplanması) ve şiddetli ağrı varsa veya 1 yaşından küçükse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Güneş yanığından korunmak için güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınılmalı, güneş yanığı olan yerler soğuk su ile silinmeli, etkilenmiş bölgelere nemlendirici tıbbi losyon sürülmelidir. Yağ, salça, yoğurt ve diş macunu vb. maddeler kesinlikle sürülmemeli, büller patlatılmamalıdır.” dedi.

 

Sıcak döküntüsü (isilik) konusuna da değinen Uzm. Dr. Yusuf GÜNEY, “Sıcak ve nemli havalarda aşırı terlemeye bağlı olarak derinin tahrişidir. Her yaşta görülmekle birlikte sıklıkla bebeklerde görülür. Küçük kızarıklıklar şeklindedir. Sıklıkla boyun, göğüs, dirsek iç yüzü gibi kıvrım yerlerinde görülür. Kızarık bölgeler kuru tutulmalı, daha serin ve daha az nemli ortam sağlanmalıdır.” dedi.



OMÜ Yaşam Merkezi’nde Aşure İkramı Gerçekleştirildi

Çeyrek Asırlık Yol Sorunu Bitti

ORDU, UYUŞTURUCU KULLANIM ORANI EN DÜŞÜK BÜYÜKŞEHİR!

ÜNYE BELEDİYESİNDEN CUMHURİYET MEYDANI’NDA AŞURE İKRAMI

AŞIRI SICAKLARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

MUHTAR SEYHAN İHTİYAR’DAN ÖĞRENCİLERE VE MAHALLELİYE AŞURE İKRAMI

ÜNYE’DE FESTİVAL RÜZGÂRI ESİYOR!

Vali Erol: “Olayları Aydınlatma Oranımız %99,9’a Ulaştı”

Korgan'da Sağlık Hizmetlerine Ziyaret…

“Çaybaşı Tarihi ve Çileder” Panelinin İkincisi Gerçekleştirildi

BAŞKAN TAVLI, “MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN”

BAŞKAN TAVLI’DAN KIBRIS GAZİSİ ŞAHİN DEMİRCİ’YE ZİYARET

BAŞKAN ULAŞ TEPE, KIBRIS GAZİSİNE VERDİĞİ SÖZÜ TUTTU..

AKPINAR: “GİDECEKSİNİZ! YÖNETEMİYORSUNUZ!”

AK PARTİ ÜNYE İLÇE BAŞKANI HASAN FAHRİ ALPARSLAN: “SAĞLIK YATIRIMLARI İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

YENİDEN REFAH PARTİSİ ÜNYE İLÇE BAŞKANI MEHMET ÜSTÜNDAĞ’DAN İPEKYOLU MAHALLESİ’NDE ESNAF ZİYARETİ

BAŞKAN SERKAN GÜNEY ORDU’NUN HER YERİNDE...

BAŞKAN TAVLI’DAN BAŞKAN ŞAHİN’E GEÇMİŞ OLSUN ZİYARETİ

BAŞKAN AKPINAR “OSKİ’DE ÇALIŞANLAR MARS’TAN MI GELDİ?”

SAADET PARTİSİ ORDU 8. OLAĞAN KONGRESİ’NE HAZIRLANIYOR

BÜYÜKŞEHİRDEN SOKAK HAYVANLARINA MODERN YAŞAM ALANI

SAMSUN CANKURTARANLARI GÖREV BAŞINDA 26 KİŞİYİ KURTARDI

Ünye Protokolü Öğrencilerin Mezuniyet Töreni'ne Ortak Oldu.

TOYOTA’DAN ÜNYE’DEKİ MESLEK LİSESİNE DEV HİBE DESTEĞİ

Fotomaraton'da ödüller sahiplerini buldu.

OMÜ Veteriner Fakültesi Türkiye’nin En İyileri Arasında

‘ORDU GASTRONOMİ MERKEZİ’ İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

ÇERKEZLER TEPESİ BUNGALOV OTEL VE RESTORAN HİZMETE AÇILDI

Başkan Tavlı hedefe Yazkonağı Mağarası'nı koydu...

Yeşilçam Konseri, müzikseverlerin yoğun ilgisiyle unutulmaz bir geceye dönüştü.

YEŞİLAY,SAĞLIK,EĞİTİM,KÜLTÜR

ÇAKIRTEPE PELİTPARK / HAFTANIN YORUMU

ÜNYE MERMER BİR KONU BİR KONUK

ORDU'DA DERBİ HEYECANI ZİRVEYE ÇIKACAK!

TFF Açıkladı Maçlara Kimlik Kartıyla Giriş Yapılabilecek

OMÜ Yaşam Merkezi’nde Aşure İkramı Gerçekleştirildi

Çeyrek Asırlık Yol Sorunu Bitti

ORDU, UYUŞTURUCU KULLANIM ORANI EN DÜŞÜK BÜYÜKŞEHİR!

ÜNYE BELEDİYESİNDEN CUMHURİYET MEYDANI’NDA AŞURE İKRAMI

AŞIRI SICAKLARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

MUHTAR SEYHAN İHTİYAR’DAN ÖĞRENCİLERE VE MAHALLELİYE AŞURE İKRAMI

ÜNYE’DE FESTİVAL RÜZGÂRI ESİYOR!

Vali Erol: “Olayları Aydınlatma Oranımız %99,9’a Ulaştı”

Korgan'da Sağlık Hizmetlerine Ziyaret…

“Çaybaşı Tarihi ve Çileder” Panelinin İkincisi Gerçekleştirildi

Ünye Manyetik Gece Kum Futbol Turnuvası’nda Azelya Çiçek'ten Anlamlı Saygı Duruşu...

HSK Kararnamesi ile Bursa’ya Atanan Dr. Mesut Bilen’den Veda Ziyareti

OSKEM EKİPLERİ 1 AYDA 28 KİŞİYİ BOĞULMAKTAN KURTARDI!

Türkiye'nin ilk "İklim Kanunu" yürürlüğe girdi

ORTAK MİRAS, ORTAK GELECEK” PROJESİNİN İLK AYAĞI MOĞOLİSTAN’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Samsun Tekkeköy’de Takla Atan Otomobilde 4 Kişi Yaralandı

67 FIRIN ÇALIŞANINA HİJYEN EĞİTİMİ VERİLDİ.

Ünye TSO'dan 8. Grup İçin İstişare Toplantısı

ÜNYE’DE 15 TEMMUZ PROGRAMI BELLİ OLDU

Ordu’da Yasa Dışı Bahis Operasyonu

ANTİK ROMA MUTFAĞI ORDU’DA YENİDEN HAYAT BULDU

İYİ Parti Ünye’den Sahil Esnafına Ziyaret

ŞEHİDİMİZ SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI…

MEMUR-SEN ÜNYE BAŞKANI RAHİM YİĞİT OLDU

ÜNYE OSB YOLUNDA BETON YOL ÇALIŞMALARI HIZLA SÜRÜYOR

BAŞKAN TAVLI, “MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN”

HAKKÂRİ’Lİ ÖĞRENCİLER ÜNYE’Yİ ZİYARET ETTİ

ÜNYE BELEDİYESİ YENİ KADINLAR PLAJI VE AÇIK YÜZME HAVUZUNA İLGİ BÜYÜK

Yükleniyor