• BIST 100

    9063,07%-0,78
  • DOLAR

    38,63% 0,03
  • EURO

    43,94% -0,03
  • GRAM ALTIN

    4205,43% -1,39
  • Ç. ALTIN

    6818,76% 0,06

ERTUĞRUL ŞEHİT VE GAZİLERİ 134. YILINDA ANILDI

Ertuğrul Firkateyninde şehit düşen 550 denizci ve olaydan yaralı olarak kurtulan 69 denizci, 134. yılında düzenlenen bir törenle anıldı. Etkinlik, Ünye’nin Topyanı mevkiinde bulunan Ertuğrul Firkateyni Şehitlik Anıtı’nda gerçekleş

GÜNDEM 17.09.2024 18:20:00 589 0
ERTUĞRUL ŞEHİT VE GAZİLERİ 134. YILINDA ANILDI

ERTUĞRUL ŞEHİT VE GAZİLERİ 134. YILINDA ANILDI
Ertuğrul Firkateyninde şehit düşen 550 denizci ve olaydan yaralı olarak kurtulan 69 denizci, 134. yılında düzenlenen bir törenle anıldı. Etkinlik, Ünye’nin Topyanı mevkiinde bulunan Ertuğrul Firkateyni Şehitlik Anıtı’nda gerçekleştirildi.
1888 yılında Sultan II. Abdülhamit Han tarafından Japon İmparatoruna imtiyaz nişanesini sunmak üzere yola çıkan Ertuğrul Firkateyni, görevini tamamladıktan sonra dönüş yolunda 1889 yılında bir fırtınaya yakalanarak battı. Bu trajik olayda 550 denizci şehit olurken, 69 denizci yaralı olarak kurtulmuştu.
Tören, Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Firkateyni Şehitleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu ve yönetim kurulu üyelerinin anıta çelenk sunmasıyla başladı. Şehitlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu ve Japon ile Türk milli marşları çalındı.
Protokol konuşmalarının ardından Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler ve Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı’ya, Türk-Japon dostluğuna verdikleri katkılardan dolayı Hizmet Ödülü takdim etti. Ayrıca, Ertuğrul Firkateyni Şehitlik Anıtı’na yeni anıtlar tanıtıldı. Katılımcılar, yeni anıtların açılışını gerçekleştirdi ve Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu, kurdele kesiminin ardından anıtların tarihi geçmişi hakkında bilgi verdi.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, “Sait hocamızın çok özel bir yeri var. Bu projenin başından beri içindeyiz. Yeri tahsis ettik ve milli emlaktan aldık. Belli bir zaman içinde sahipliği noktasında süresini uzatacağız. Projeyi biz yapacağız. Oradaki konuyu Sait hocamızla görüşeceğiz. Hem tarihin değişik boyutlarını ele alırız hem de böyle güzel bir yerde dostluğu gerçekleştiririz. Bu, aynı zamanda Türk-Japon dostluğunu somut güzel bir şekilde ortaya çıkaracaktır” dedi.
Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu, törende duygusal bir konuşma yaptı. Kapıcıoğlu, “Ertuğrul şehitleri törenine son kez katıldığımı ifade etmeliyim. Bu anıtı kurduk ve yaşatılmasını size bırakıyoruz. Bu anıt sadece Ünyeli şehitleri değil, tüm Karadenizli ülkedeki Ertuğrul gazi ve şehitlerini temsil eden Türkiye’nin tek, Ünye’nin ise biricik uluslararası anıtıdır. Coşkulu tören düzenlemek benim için artık çok zorlaştı. İçimde patlamış bir volkan var. Yüreğim paralıyor ve tüm enerjimi alıyor. Geçmişi düşünmek bana acı veriyor. Bilimde yaptığım çalışmalar dünya tıp literatüründe ebediyen kalacak şekilde yazılmıştır. Allah’ın bana verdiği ulvi görevi yerine getirirken sizlere verdiğim hizmetlerden hakkım varsa helal olsun” dedi.
Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, “Bu Anıt, Japonya'nın Yokohama Limanı'ndan 15 Eylül 1890'da ayrıldıktan sonra Kushimoto açıklarında tayfuna yakalanan ve 16 Eylül 1890’da kayalıklara çarparak batan Ertuğrul Firkateynde şehit olan Türk denizciler anısına 2014 yılında yaptırılmıştır. Bu anıt Türkiye'de yapılan ilk ve tek anıttır. Elim kazada yaralıları kurtarmaya çalışan Kuşimoto köylülerinin gayretleri, şimdiye kadar devam eden ve daha da güçlenen Türk-Japon dostluk ilişkilerinin temelini oluşturmuştur.  Ertuğrul Firkateyninkinde şehit olan denizcilerimize ve Tüm şehitlerimize Allahtan rahmet diliyor, kardeşlerimize ise minnet duygularımızı hepinizi saygıyla selamlıyorum.” dedi. 
Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı ise, “Tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. 1889 yılında firkateyn İstanbul’dan yola çıkıyor. Sait hocamız bunu dolu bir şekilde anlattı. 1890 yılında geri dönüşte 550 askerimizin şehit, 69 askerimizin yaralı olarak çıktığı bir durum. Türk-Japon dostluğu varken daha güçlü bir hadise ise bu elim hadise. Kıymetli hocamızın anıtın ve çevresinin oluşumunda çok ciddi katkıları vardır. Gelecek programlarda da hocamızla birlikte olacağız. Gençlerin de bu işi taşıyacaklarına inanıyorum” dedi.

Törene, Türkiye Cumhuriyeti Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Ünye İlçe Jandarma Komutanı Muharrem Aytekin, Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Firkateyni Şehitleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, oda başkanları, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

ÜNYE FLASH HABER / UMUT ÖZTÜRK 

 

 

 

 

 

 

ALTINORDU'DA EMEKLİLERİN SOSYAL YAŞAM MERKEZİ “ EMEKLİHANE”

OMÜ’DE HIDIRELLEZ GELENEKSEL ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

ARANMASI OLAN 20 KİŞİ YAKALANDI!

ÜNYE’Lİ GENÇLER AVRUPA’DA RÜZGAR GİBİ ESTİ!

Ordu Barosu'ndan Sert Tepki! “Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz”

39 TRAFİK KAZASI, 46 YARALI

BÜYÜKŞEHİR, 64’ÜNCÜ GÖLET İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADI

ÜNYE’DE GÜVENLİ TRAFİK İÇİN FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

Ordu’ya Kış Geri Dönüyor!

Ünye’de sahil evleri ve stantların ücretleri belirlendi!

İKTİDAR, MUHALEFET YAPILAN ÇALIŞMALARI BEĞENDİ

Çaybaşı’nda Gizemli Ölüm: Fındık Bahçesinde Cansız Bulundu

Ünye Çimento’dan Emekli Adem Okçu Hayatını Kaybetti...

Şehit Kızı Sevinç’e Anlamlı Doğum Günü Sürprizi

GÖLEVİ ÖZEL EĞİTİM ANAOKULU’NDAN ÜNYE ADLİYESİ’NE ANLAMLI ZİYARET

ORDU’DA SAĞLIK YATIRIMLARI HIZ KESMİYOR

ORDU’DA GÜVENLİ SÜRÜŞÜN DETAYLARI ANLATILDI…

ÜSTP’den Liman Başkanı Alper Satılmış’a Ziyaret

Başkan Bayraktar’dan Düşük Rekolte Uyarısı!

ÜSTP 9 madde belirledi.

HAZNEDAROĞLU KONAĞI KENT MÜZESİNE DÖNÜŞÜYOR…

Altınordu’da Öğrencilere Trafik Eğitimi…

ORDULU MİLLİ SPORCU FİKRİ GÜNDOĞDU’DAN AVRUPA ZAFERİ!

ÜSTP’DEN RADYO GÜNÜ ZİYARETİ…

Kahverengi Kokarcaya Karşı Feromonla Mücadele Başladı

FATSA’DA YOLLAR GENİŞLETİLİYOR

Oney Flash Fm TRT ile ortak yayın yapacak... Türk radyoculuğunun 98. yılı TRT'de kutlanacak...

Ünye 2025’te Açılışlara Hazır: 350 Milyonluk Yatırımla Yeni Bir Dönem Başlıyor

ORDU’DA 4 AYDA 500 BİN ARAÇ DENETLENDİ!

DOKAP, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün 3 Projesine Destek

Yükleniyor

ALTINORDU'DA EMEKLİLERİN SOSYAL YAŞAM MERKEZİ “ EMEKLİHANE”

OMÜ’DE HIDIRELLEZ GELENEKSEL ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

Ordu Barosu'ndan Sert Tepki! “Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz”

BÜYÜKŞEHİR, 64’ÜNCÜ GÖLET İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADI

ÜNYE’DE GÜVENLİ TRAFİK İÇİN FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

Ordu’ya Kış Geri Dönüyor!

Ünye’de sahil evleri ve stantların ücretleri belirlendi!

Şehit Kızı Sevinç’e Anlamlı Doğum Günü Sürprizi

GÖLEVİ ÖZEL EĞİTİM ANAOKULU’NDAN ÜNYE ADLİYESİ’NE ANLAMLI ZİYARET

ORDU’DA GÜVENLİ SÜRÜŞÜN DETAYLARI ANLATILDI…

İKTİDAR, MUHALEFET YAPILAN ÇALIŞMALARI BEĞENDİ

ORDU’DA SAĞLIK YATIRIMLARI HIZ KESMİYOR

GENEL BAŞKAN AĞIRALİOĞLU’NA ANAHTAR PARTİ ÜNYE'DEN TAM DESTEK!

GENÇLERE ALTINORDU’DA ÜCRETSİZ ORTAK ÇALIŞMA ALANI

ORDU’YA 33 YENİ HEKİM ATANDI.

YENİDEN REFAH PARTİSİ’NDEN 1 MAYIS MESAJI VE EMEKÇİLERE ZİYARET

BAŞKAN GÜNEY SANAYİ EMEKÇİLERİNİ UNUTMADI…

Başkan Karayiğit’ten Ankara Çıkarması

Akkuş’ta Muhtarlarla İstişare Toplantısı Yapıldı

BAŞKAN TEPE’DEN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI

Ünye 2025’te Açılışlara Hazır: 350 Milyonluk Yatırımla Yeni Bir Dönem Başlıyor

Karadeniz Ordu Tarım, Hayvancılık ve Fındık Fuarı Sona Erdi.

ÜNYE YUSUF BAHRİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ TEKNOFEST 3.SÜ OLDU.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, TEKNOFEST Kıbrıs’a Katıldı

3 Yeni Uzman Doktor Göreve Başladı

Ünye’de Okullardan Örnek Dayanışma: 203 Ünite Kan Toplandı…

2025 yılı 2. dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Muammer Erol’un başkanlığında yapıldı.

Akıllı saat desteği ile artık güvende olacak.

TÜRK EDEBİYATININ SEVİLEN İSİMLERİ OKURLARIYLA BULUŞTU

Üstün Zekâlı ve Yetenekli Çocukların Eğitimi İçin Güçlü İş Birliği

YEŞİLAY,SAĞLIK,EĞİTİM,KÜLTÜR

ÇAKIRTEPE PELİTPARK / HAFTANIN YORUMU

ÜNYE MERMER BİR KONU BİR KONUK

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 26 1 5 51 83
2.Fenerbahçe 32 23 3 6 48 75
3.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
4.Beşiktaş 32 15 7 10 17 55
5.İstanbul Başakşehir 32 15 11 6 9 51
6.Eyüpspor 33 14 11 8 8 50
7.Göztepe 32 12 10 10 13 46
8.Trabzonspor 32 12 10 10 13 46
9.Kasımpaşa 32 10 9 13 -2 43
10.Konyaspor 33 12 14 7 -4 43
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 32 12 14 6 -4 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 32 12 16 4 -12 40
15.Alanyaspor 32 9 15 8 -11 35
16.Sivasspor 33 9 17 7 -13 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 32 4 21 7 -31 19
19.Adana Demirspor 32 2 26 4 -51