• BIST 100

    10565,74%-0,59
  • DOLAR

    42,17% -0,01
  • EURO

    49,02% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5558,99% -1,71
  • Ç. ALTIN

    9196,59% -3,17

ERTUĞRUL ŞEHİT VE GAZİLERİ 134. YILINDA ANILDI

Ertuğrul Firkateyninde şehit düşen 550 denizci ve olaydan yaralı olarak kurtulan 69 denizci, 134. yılında düzenlenen bir törenle anıldı. Etkinlik, Ünye’nin Topyanı mevkiinde bulunan Ertuğrul Firkateyni Şehitlik Anıtı’nda gerçekleş

17.09.2024 18:20:00 807 0
ERTUĞRUL ŞEHİT VE GAZİLERİ 134. YILINDA ANILDI

ERTUĞRUL ŞEHİT VE GAZİLERİ 134. YILINDA ANILDI
Ertuğrul Firkateyninde şehit düşen 550 denizci ve olaydan yaralı olarak kurtulan 69 denizci, 134. yılında düzenlenen bir törenle anıldı. Etkinlik, Ünye’nin Topyanı mevkiinde bulunan Ertuğrul Firkateyni Şehitlik Anıtı’nda gerçekleştirildi.
1888 yılında Sultan II. Abdülhamit Han tarafından Japon İmparatoruna imtiyaz nişanesini sunmak üzere yola çıkan Ertuğrul Firkateyni, görevini tamamladıktan sonra dönüş yolunda 1889 yılında bir fırtınaya yakalanarak battı. Bu trajik olayda 550 denizci şehit olurken, 69 denizci yaralı olarak kurtulmuştu.
Tören, Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Firkateyni Şehitleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu ve yönetim kurulu üyelerinin anıta çelenk sunmasıyla başladı. Şehitlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu ve Japon ile Türk milli marşları çalındı.
Protokol konuşmalarının ardından Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler ve Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı’ya, Türk-Japon dostluğuna verdikleri katkılardan dolayı Hizmet Ödülü takdim etti. Ayrıca, Ertuğrul Firkateyni Şehitlik Anıtı’na yeni anıtlar tanıtıldı. Katılımcılar, yeni anıtların açılışını gerçekleştirdi ve Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu, kurdele kesiminin ardından anıtların tarihi geçmişi hakkında bilgi verdi.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, “Sait hocamızın çok özel bir yeri var. Bu projenin başından beri içindeyiz. Yeri tahsis ettik ve milli emlaktan aldık. Belli bir zaman içinde sahipliği noktasında süresini uzatacağız. Projeyi biz yapacağız. Oradaki konuyu Sait hocamızla görüşeceğiz. Hem tarihin değişik boyutlarını ele alırız hem de böyle güzel bir yerde dostluğu gerçekleştiririz. Bu, aynı zamanda Türk-Japon dostluğunu somut güzel bir şekilde ortaya çıkaracaktır” dedi.
Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu, törende duygusal bir konuşma yaptı. Kapıcıoğlu, “Ertuğrul şehitleri törenine son kez katıldığımı ifade etmeliyim. Bu anıtı kurduk ve yaşatılmasını size bırakıyoruz. Bu anıt sadece Ünyeli şehitleri değil, tüm Karadenizli ülkedeki Ertuğrul gazi ve şehitlerini temsil eden Türkiye’nin tek, Ünye’nin ise biricik uluslararası anıtıdır. Coşkulu tören düzenlemek benim için artık çok zorlaştı. İçimde patlamış bir volkan var. Yüreğim paralıyor ve tüm enerjimi alıyor. Geçmişi düşünmek bana acı veriyor. Bilimde yaptığım çalışmalar dünya tıp literatüründe ebediyen kalacak şekilde yazılmıştır. Allah’ın bana verdiği ulvi görevi yerine getirirken sizlere verdiğim hizmetlerden hakkım varsa helal olsun” dedi.
Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, “Bu Anıt, Japonya'nın Yokohama Limanı'ndan 15 Eylül 1890'da ayrıldıktan sonra Kushimoto açıklarında tayfuna yakalanan ve 16 Eylül 1890’da kayalıklara çarparak batan Ertuğrul Firkateynde şehit olan Türk denizciler anısına 2014 yılında yaptırılmıştır. Bu anıt Türkiye'de yapılan ilk ve tek anıttır. Elim kazada yaralıları kurtarmaya çalışan Kuşimoto köylülerinin gayretleri, şimdiye kadar devam eden ve daha da güçlenen Türk-Japon dostluk ilişkilerinin temelini oluşturmuştur.  Ertuğrul Firkateyninkinde şehit olan denizcilerimize ve Tüm şehitlerimize Allahtan rahmet diliyor, kardeşlerimize ise minnet duygularımızı hepinizi saygıyla selamlıyorum.” dedi. 
Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı ise, “Tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. 1889 yılında firkateyn İstanbul’dan yola çıkıyor. Sait hocamız bunu dolu bir şekilde anlattı. 1890 yılında geri dönüşte 550 askerimizin şehit, 69 askerimizin yaralı olarak çıktığı bir durum. Türk-Japon dostluğu varken daha güçlü bir hadise ise bu elim hadise. Kıymetli hocamızın anıtın ve çevresinin oluşumunda çok ciddi katkıları vardır. Gelecek programlarda da hocamızla birlikte olacağız. Gençlerin de bu işi taşıyacaklarına inanıyorum” dedi.

Törene, Türkiye Cumhuriyeti Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Ünye İlçe Jandarma Komutanı Muharrem Aytekin, Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Firkateyni Şehitleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, oda başkanları, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

ÜNYE FLASH HABER / UMUT ÖZTÜRK 

 

 

 

 

 

 

Emekli Öğretmen Abdullah Coşkun Hayatını Kaybetti

Ünye 1957 spor sahadan 1-0 mağlup ayrıldı.

ÜNYE’DE İŞÇİLERİN KALDIĞI BİNADA ELEKTRİKLİ SOBADAN YANGIN ÇIKTI

ULAŞ TEPE’DEN CANLI YAYINDA ÇOK KONUŞULAN SÖZLER!

ÜNYE KADIN SPOR KULÜBÜ İSTEDİĞİ OYUNU KURAMADI…

ADIGÜZEL: “DAVET ALMADIĞIM İÇİN PROGRAMDA YER ALMADIM”

TÜRK SAĞLIK-SEN ORDU ŞUBESİ’NDE BAŞKAN ZENGİN GÜVEN TAZELEDİ

YILDIRIM, YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ

Samsun’da Üretimin Lokomotifi: OSB’lerde Yatırım ve İş Birliği Toplantısı Yapıldı

ESKİPAZAR SPORUN YENİ MERKEZİ OLUYOR

Gölköy’de Saman Deposu Yandı!

MİNİK GÖKÇE TEDAVİ İÇİN YOLA ÇIKTI

Hilmi Güler, Ankara’daki “Vizyon Ordu” Toplantısında…

ÜNLÜ SANATÇI ÜNYE’DE MOBİLYA MAĞAZASI AÇTI!

Sözünü Sakınmadı...

ÜNYE ŞEHİR STADI KALKACAK, YERİNE MİLLET BAHÇESİ GELECEK

Ordu'da Uyuşturucu Operasyonu!

Çambaşı Yaylası’nda Kar Etkili Oldu.

Fatsa’da Şiddetli Yağış 3 Elektrik Direğini Yıktı

ASTSUBAY ÜSTÇAVUŞ EMRE ALTIOK, SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI. 

YIKILAN AĞAÇ KALDIRILDI, SAHA TEMİZLİĞİ YAPILDI

ORDU, EN SERT KIŞI YAŞAYACAK!

Ünye Çamlık’ta Ağaç Yola Devrildi

GÖLKÖY’DE İŞ KAZASINDA BİR KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ.

EMRAH USTA, YENİ KONSEPTİYLE PERDEYİ AÇIYOR!

Emniyetten Dolandırıcılık Olaylarına Karşı Vatandaşlara Uyarı ve Bilgilendirme

ORDU ASKF 39 YAŞINDA

ÜNYE KADIN SPOR KULÜBÜ 3 PUAN PEŞİNDE!

BÜYÜKŞEHİR MEZARLIKLARIN BAKIMLARINI SÜRDÜRÜYOR…

Altınordu Belediyesi’nden Turizme Modern Dokunuş

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7