• BIST 100

    14991,40%0,51
  • DOLAR

    43,14% 0,10
  • EURO

    50,34% 0,08
  • GRAM ALTIN

    6377,90% 0,18
  • Ç. ALTIN

    10268,60% 0,00

FERRERO İÇİN YENİDEN SORUŞTURMA ÇAĞRISI "FİRMA TAHHÜTLERİNE UYMUYOR"

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, fındık sektöründe yaşanan gelişmeler ve Ferrero'nun piyasada yarattığı iddia edilen olumsuz etkilerle ilgili olarak Rekabet Kurumu'na yeni bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

27.09.2024 10:00:00 673 0
FERRERO İÇİN YENİDEN SORUŞTURMA ÇAĞRISI

FERRERO İÇİN YENİDEN SORUŞTURMA ÇAĞRISI: FİRMA TAHHÜTLERİNE UYMUYOR

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, fındık sektöründe yaşanan gelişmeler ve Ferrero'nun piyasada yarattığı iddia edilen olumsuz etkilerle ilgili olarak Rekabet Kurumu'na yeni bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

Adıgüzel, Ferrero'nun geçmişteki kartelleşme ve piyasa bozucu faaliyetlerinin Rekabet Kurumu tarafından tespit edilmesine rağmen herhangi bir cezai işlem uygulanmamış olmasını eleştirdi.

Adıgüzel açıklamasında, Daha önce Ferrero'nun fındık piyasasını ele geçirdiğini ve kartelleştiğini defalarca dile getirdm. Nihayet 2022 Kasım ayında Rekabet Kurumu, Ferrero firmasının Türkiye'de piyasayı bozduğuna ilişkin yeterli delil elde ettik diyerek soruşturma başlattı. Mart 2024'te firma bu durumu kabul etti. Ve bir daha bu işleri yapmayacağına dair taahhütte bulundu. Bu taahhüt 3 ana başlıktan ve 17 maddeden oluşuyor. Enteresan olan şu ki biz sadece iki maddeyi biliyoruz. 15 madde kayıt dışı kalmıştır. Açıklanmamıştır...”dedi.

Açıklanan iki madde şu şekildedir. Ferrero artık kabuklu fındık almayacağını ve hükümetin açıkladığı taban fiyat dışında fiyat açıklamayacağını taahhüt etmiştir. Rekabet Kurumu'nun görevini yaparak geriye kalan 15 taahhütün ne olduğunu derhal kamuoyuna açıklaması gerekir. Ayrıca Rekabet Kanunu gereği cezalandırılması gerekirken bir cezayı işlem de uygulamamıştır. 

Gelelim kamuoyuna açıklanan 2 taahhütte; acaba Ferrero bu iki taahhütlüne uyuyor mu?

Müeyyideye konu olacak fiyat açıklamasını dün itibariyle yaptı. İyi kalite dediğimiz A ve B kalite 11-13 milimetre arasındaki iç fındıkta 245 TL, 13-15 milimetre arasındaki iç fındıkta 250 TL, Cve D kalite 11-13 milimetre arasındaki iç fındıkta 235 TL, 13-15 milimetre arasındaki iç fındıkta 240 TL fiyat açıkladı. 

1 kilo iç fındık %50 randıman hesabından 2 kilogram kabuklu fındığa denktir. 

Yani en kaliteli fındığa verdiği fiyatı bile hesaba katarsak, iç fındık 250 TL olduğuna göre kabuklu fiyatı 125 TL'ye gelir. Yani %50 randıman bir fındığı hükümetin 130 TL'ye taban fiyattan açıkladığı bir yerde en yüksek kalite fındığı bile kilosunu 125 TL'ye alacağını açıklaması Rekabet Kurumuna verdiği taahhütü yok saymaktır. 

 FERRERO AÇIKÇA SUÇ İŞLEMEKTEDİR.

 Hükümetin fiyatına göre her yüzde bir randıman farkı 2,6 TL'ye denk gelmektedir. 54 hatta 55 randıman olacağını tahmin ettiğimiz A kalite fındığa verdiği fiyat farkı kümülatif olarak 10-15 TL'yi bulmaktadır. Yani Ferrero bir elek oyunu yapmaktadır.   9 milimetrenin altını almayarak fındığa bir kalibre koymuştur. Çürük ve nem konusunda da hep en kalitelisini alma yoluna gitmektedir. 

Rekabet kurumuna Ferrero için yeni bir soruşturma başlatması çağrısı yapıyorum. 

Fındıktaki F-tipi yapılanmanın uluslararası adı Ferrero'dur."

Adıgüzel önergesinde şu sorulara yer verdi; 

•Ferrero’nun daha önceki piyasa bozucu faaliyet ve tekelleşme eylemleri Rekabet Kurumu tarafından tespit edilmiş ancak kanun gereği cezai işlem gerektirirken bu ceza niçin uygulanmamıştır?

•Fındıkta tekelleşme ve piyasa bozucu faaliyetleri için soruşturma açılan ve bu konuda taahhüt veren Ferrero’nun kamuoyuna açıklanmayan 15 maddelik taahhütleri nelerdir? 

•Verdiği taahhütlerden kamuoyuna açıklanan 2 taahhüdüne de uymayan bu firma için yeniden bir soruşturma açılması düşünülmekte midir?

 

Emniyet Teşkilatında Vefa Gecesi...

İYİ Parti Ünye İlçe Başkanı Servet Zeren, “Lokomotif” Programının Konuğu Oldu

Ünye Sivil Toplum Platformu’ndan 10 Ocak Ziyareti

Erkan Güngör’den Miraç Kandili Mesajı

BÜYÜKŞEHİR, SOĞUK KIŞ GÜNLERİNDE VATANDAŞIN YANINDA

FATSA’DA 1 ASIRLIK “ALMAN KÖPRÜSÜ” YENİLENİYOR

VALİ EROL’DAN MİRAÇ KANDİLİ MESAJI

BAŞKAN TİTİZ: “ KOORDİNELİ ÇALIŞILMIYOR”

8 YILDIR ATIL KALAN OTOPARK İÇİN BAŞKAN TEPE HAREKETE GEÇTİ

Vali Muammer Erol’dan Gazilere Anlamlı Ziyaret

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OTOBÜS ŞOFÖRÜNDEN ÖRNEK DAVRANIŞ

TÜRKİYE’NİN DIŞ POLİTİKASI FATSA’DA MASAYA YATIRILDI

Ordu’da Kar Tatili: Çok Sayıda İlçede Eğitime 1 Gün Ara

Eğitim, Doğa ve Kültür İçin Güç Birliği

İYİ Parti Ordu İl Başkanı Fatih Titiz: “Ordu Sahipsiz, Yönetim Çaresiz”

Başkan Güler’den Önemli Açıklamalar

Büyükşehir Artık Daha Ulaşılabilir Olacak

Gençliğin ve Sporun Adresi Fatsa Oldu

BAŞKAN ADAYI ÜSTÜN’DEN 10 OCAK ZİYARETİ

Vali Erol, Afiş Tasarım Yarışmasının Ödül Törenine Katıldı

Kongre Ertelendi!

ALTINORDU’DA “ PARK HAREKÂTI” ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR…

BÜYÜKŞEHİR KARLA MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYOR

114 GRAM BONZAİ ELE GEÇİRİLDİ!

ARGAN YAYLASINDA KAR ŞÖLENİ…

Fatsa’da Kar Yağışı Elektrik Direğini Kırdı

Ordu’da Kar Nedeniyle Eğitime 1 Gün Ara

Fatsa’da Kargo İçerisinde Kaçak Nargile Tütünü Ele Geçirildi

Korgan’da Tarihi Eser Kaçakçılığına Darbe

Altınordu’da Kaçak Cep Telefonu ve Emtia Operasyonu

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9