• BIST 100

    15645,92%0,81
  • DOLAR

    43,28% -0,02
  • EURO

    50,81% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6710,25% -0,12
  • Ç. ALTIN

    10946,16% -0,68

Samsun Büyükşehir’den engelli bireylere özel uygulama

Toplu taşımayı kullanan görme ve işitme engelli bireylere büyük kolaylık

4.03.2025 21:33:00 628 0
Samsun Büyükşehir’den engelli bireylere özel uygulama

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan SAMULAŞ A.Ş. tarafından kentteki toplu taşımada yer alan otobüslerde dezavantajlı bireylere özel bir çalışma gerçekleştirildi. Hayata geçirilen ‘Otobüs Yolcu Bilgilendirme Sistemi’ kapsamında otobüslerin içinde bulunan ekranlar özel bir cihaz ile SAMULAŞ A.Ş. teknik ekibi tarafından yazılan yerli yazılıma entegre edilerek hat güzergahındaki mevcut konum ve durakları belirten sesli ve görüntülü bilgilendirme sistemi kuruldu. Sistemin, özellikle toplu taşımayı kullanan görme ve işitme engelli bireylere büyük kolaylık sağlayacağı belirtildi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi, yaşamın her alanında özel gereksinimli bireylere hizmet üretmeye devam ediyor. Kent içi toplu ulaşımda engelli bireylerin yaşadıkları zorluklar ve taleplerinden yola çıkan Büyükşehir Belediyesi, hızlı çözümler üretip engelleri bir bir ortadan kaldırıyor. Bu kapsamda Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan SAMULAŞ A.Ş. tarafından kentteki toplu taşımada yer alan otobüslerde engelli bireyler için özel bir çalışma yapıldı. SAMULAŞ A.Ş.’nin teknik personelleri tarafından ‘Otobüs Yolcu Bilgilendirme Sistemi’ kuruldu. İlk aşamada, E1 hattında hizmet veren 10 körüklü otobüsün içinde bulunan ekranlara özel bir cihaz yerleştirilerek SAMULAŞ A.Ş. teknik personelleri tarafından üretilen yerli yazılım entegre edildi. Hat güzergahındaki otobüsün anlık olarak bulunduğu mevcut konumu belirleyerek durakları sesli ve görüntülü şekilde bildiren sistem, hizmet vermeye başladı. Görüntülü ve sesli bilgilendirme sisteminin özellikle toplu taşıma kullanan görme ve işitme engelli bireyler için büyük kolaylık sağlayacağı belirtildi. İlk olarak 10 körüklü otobüste kullanılan sistemin etap etap tüm otobüslerde aktifleştirilmesi planlanıyor.

‘Yerli yazılımla daha az maliyetle kuruldu’

Yaklaşık 4 ay önce başlatılan çalışmalar, engelli bireylerin talepleri doğrultusunda eş zamanlı olarak şekillendi. SAMULAŞ A.Ş. ekipleri tarafından oluşturulan cihaz ve yine teknik ekip tarafından hazırlanan yerli yazılımın prototipi deneme amaçlı olarak E1 hattı üzerindeki otobüslere entegre edildi. Yapılan test çalışmalarında engelli bireylerin dahil edilmesi sonrasında yapılan denemelerin ardından ‘Otobüs Yolcu Bilgilendirme Sistemi’ ilk aşamada E1 hattındaki 10 körüklü otobüste aktif hale getirildi. Sistemin, SAMULAŞ A.Ş.’nin kendi teknik ekibi tarafından yapılmasının proje maliyetini büyük oranda düşürdüğü belirtildi. İlerleyen süreçte sistemin kent içi toplu taşımada yer alan 42 hattaki 187 otobüs ile Samair kapsamında bulunan 4 hattaki 11 otobüsün tamamında uygulanacağı belirtildi.

‘Her konuda yanlarındayız’

Her konuda özel gereksinimli bireylerin yanında olduklarını belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak özel gereksinimli bireylerimizin yaşamını kolaylaştırmak, toplumsal yaşamla olan bağlarını güçlendirmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda kent içi toplu ulaşımda onların talep ve ihtiyaçları doğrultusunda adımlar atmayı sürdürüyoruz.  Bu çalışmalardan birisi de kent içi toplu ulaşımdaki otobüslerimizde kullanılmaya başlanan Otobüs Yolcu Bilgilendirme Sistemi’mizdir. Bu sistem ile özel bireylerimiz için toplu taşımayı daha kolay ve konforlu hale getirmeyi amaçladık. Özel gereksinimli bireylerimizin yaşamını her alanda kolaylaştırmak için tüm ekiplerimizle çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.


 

YENİ BAŞKAN İBRAHİM GENÇ!

Yoğun Kar Yağışı Nedeniyle İki İl Yolu Ulaşıma Kapatıldı

BBP’den Türk Bayrağına Yönelik Provokasyona Sert Tepki

“TIR Parkı En Büyük Problemimiz”

BAŞKAN ÖZDEMİR, ORDU ŞEHİR HASTANESİ’NDE İNCELEMELERDE BULUNDU

Kar Çalışmasında Büyük Facia! : 1 Ölü

OMÜ’DEN KİCK BOKSTA BÜYÜK BAŞARI!

İKİ ARAÇ KAFA KAFAYA ÇARPIŞTI!

ALTINORDU BELEDİYESİ TURİZM BİLGİ OFİSİ AÇTI

KABADÜZ’DE KAR KALINLIĞI 2 METREYİ BULDU!

MHP ORDU MİLLETVEKİLİ NACİ ŞANLITÜRK’TEN 2026 YILI YATIRIM PROGRAMI AÇIKLAMASI

Ordu’ya 2026’da Dev Yatırım: 8 Milyar TL’yi Aştı

Vali Erol, Şehit ve Gazi Ailelerini Ziyaret Etti

2025 YILINDA 22 YABANCI GELİN GELDİ...

Hastane binası 2026 Yatırım Programı’na alındı

PROF. DR. ÖZER’DEN AKKUŞ VE KUMRU’YA ADALET SARAYI MÜJDESİ

ORDU’DA TOPLU TAŞIMADA TAŞIT KARTI DÖNEMİ BAŞLIYOR

Bakan Uraloğlu'ndan Sarp Demiryolu İçin Son Dakika Açıklaması!

AQUAPARK'TA SONA DOĞRU!

Ünye Ticaret Borsası'ndan Başkan Güdek'e Hayırlı Olsun Ziyareti

Ünye Ticaret Borsası’ndan Şoförler Odası’na Hayırlı Olsun Ziyareti

AKAR ADAYLIĞINI AÇIKLADI..

İYİ Parti Ünye İlçe Başkanlığı’ndan Bayrak Provokasyonuna Sert Tepki

Özer İhtiyacı İletti, Müjde Gecikmedi

Vali Erol, Şehit ve Gazi Ailelerini Ziyaret Etti

ÜNYE’DE BİSİKLET YOLU AĞI GENİŞLİYOR!

HAYATINI KAYBEDENLER, KAZANIN 37. YILINDA ANILDI

İskele Kafe, denizle iç içe konumu ve eşsiz manzarasıyla vatandaşların uğrak noktalarından biri

ÜNYE’DE KARLA MÜCADELE SÜRÜYOR...

BARUTHANE-KALKANCI DURAĞI GEÇİCİ OLARAK HİZMET DIŞI KALACAK

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 18 11 2 5 14 38
4.GÖZTEPE A.Ş. 18 10 3 5 14 35
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 18 9 4 5 9 32
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 18 4 8 6 -6 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 18 4 8 6 -8 18
14.KASIMPAŞA A.Ş. 18 3 8 7 -10 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 18 2 7 9 -18 15
17.İKAS EYÜPSPOR 18 3 10 5 -14 14
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9