• BIST 100

    9356,04%-1,26
  • DOLAR

    38,77% 0,04
  • EURO

    44,08% 0,52
  • GRAM ALTIN

    4201,78% 1,92
  • Ç. ALTIN

    6731,05% 1,32

ŞANLITÜRK: ÜRETİCİLERİN BORÇLARI ERTELENMELİ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Naci Şanlıtürk, “Kokarcadan zarar gören fındık üreticilerinin Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları faizsiz ertelenmeli

POLİTİKA 2.10.2024 17:16:00 237 0
ŞANLITÜRK: ÜRETİCİLERİN BORÇLARI ERTELENMELİ

ŞANLITÜRK: ÜRETİCİLERİN BORÇLARI ERTELENMELİ
        Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Naci Şanlıtürk, “Kokarcadan zarar gören fındık üreticilerinin Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları faizsiz ertelenmeli ve bu üreticilerimize 2025 ürünü fındık için mücadelede destek sağlanmalıdır. Kokarcadan zarar gören fındığın gerekirse TMO tarafından alınıp yağlık olarak değerlendirilmesi gerekir” dedi.
        Milletvekili Şanlıtürk,2025 ürünü fındığı kokarcadan kurtarmak için mücadeleye şimdiden başlanılması gerektiğini vurguladı.
        Mecliste fındık ve fındıktaki kokarca zararlısı hakkında bilgi vermek üzere gündem dışı söz alan Milletvekili Şanlıtürk, “Kokarca ile mücadelede kullanılan feromonlar yurt dışından ithal edilmektedir. Bu feromonların yurt içinde üretilmesi için Üniversitelerimiz ve Araştırma kuruluşlarımız tarafından çalışmalar yapılmalıdır” diye konuştu.
        İşte Milletvekili Şanlıtürk’ün mecliste yaptığı konuşmanın satır başları:
TMO FINDIĞIN TAMAMINA TALİPTİR
        “Bildiğiniz gibi ülkemiz dünya fındık üretiminde birincidir. Yaklaşık 1,9 milyar dolar ila 2,5 milyar dolar arasında her yıl fındıktan ihracat geliri elde etmekteyiz. Bu manada fındık ürünü tarımsal ihracatımızın önemli bir kalemini oluşturmaktadır.
        TMO, bu sene açıklamış olduğu 130 TL fiyattan fındığın tamamına taliptir. Yeterli alım noktaları oluşturulmuştur. Fakat alım şartları ve ödeme koşullarının biraz esnetilmiş olması üreticiyi rahatlatacaktır.
        TMO bölgede başarılı çalışmalara imza atmaktadır. Bu çalışmalar için TMO çalışanlarına teşekkür ediyoruz. Hükumetin açıkladığı fındık fiyatının üzerine geçtiğimiz yıllarda tekelci firma düşük fiyat açıklayıp fındık piyasasının düşmesine sebep olmaktaydı. Bu sene rekabet kurulunun müdahalesiyle bu olmadı. Fakat bu sene de üretici temsilcisi olduğunu söyleyen kurum, hükumetin açıkladığı 130 TL fiyatın 15 TL altında fiyat açıklayarak fındık piyasasının düşmesine sebep olmuştur.
KOKARCANIN ZARAR VERDİĞİ FINDIĞIN FİYATI 50-60 TL’LERE KADAR DÜŞTÜ
        Son yıllarda fındık ürünümüzün başında bir kahverengi kokarca zararlısı mevcuttur. Bu zararlı ile yoğun bir mücadele yapılmaktadır.
        Geçen yıl meclis kürsüsünden birkaç kez dile getirdiğimiz bu zararlıyla 2023 yılı içerisinde valiliğimiz başkanlığında, fındıktaki bütün paydaşların desteği ile bir mücadele yapılmıştır. Bu mücadele değerlidir iyi ki de yapılmıştır. Fakat yeterli olmamıştır.
        2024 ürünü hasat sezonu sonunda görülmüştür ki bu zararlı fındığa önemli oranda zarar vermiştir.
        2024 ürünü fındıkta oluşabilecek ihracat zararları henüz ortaya çıkmamıştır. Üstelik sadece fındığa değil bütün tarımsal ürünlere de zarar vermektedir.
        Kokarcanın zarar verdiği fındığın fiyatı 50-60 TL’lere kadar düşmüştür. Fatsa ilçemizde bazı üreticilerimiz bahçelerine hiç girmemiştir.
2025 ÜRÜNÜ FINDIĞI KURTARALIM
        Bu kahverengi kokarcanın bir tanesi yılda 200-300 kadar üreyebilmektedir. Ülkemize 2017 yılında Gürcistan’dan girdiği düşünülen bu zararlı şu anda 35 ilimizde görülmüştür. Tarım Bakanlığımız tarafından takip edilmektedir.
        Ordu ilimizde geçen yıl sadece Perşembe/Mersin mahallesi ile Fatsa/Meşebükü ve Bolaman mahallelerinde yoğun olarak görülmekte iken bu yıl sahil kesimlerinde Altınordu, Perşembe, Fatsa, Ünye’de 500 rakıma kadar çıkmıştır. Gittikçe Batıya doğru yayılmaktadır. Samsun ili Terme ve Çarşamba ilçelerine de yayılmıştır.
        2025 ürünü fındığı kurtarmak için mücadeleye şimdiden başlanmalıdır. Soğuktan etkilenen bu zararlı kışın kışlaklara çekilmektedir.
        Kışlaklar, evlerin çatı katları, samanlıklar ve kapalı alanlar komple ilaçlanmalıdır.
        Nisan ayında baharın gelmesiyle birlikte kışlakların etrafında bir ilaçlama yapılmalı, son olarak haziran ve temmuz aylarında yapılacak ilaçlama ile bu zararlının vereceği zarar en aza indirilmelidir.
        İlimizde sayın valimizin başkanlığında, tarım il müdürlüğü koordinesinde, sektör paydaşlarının katılımı ile yapılan toplantıda mücadele eylem planı oluşturulmuş ve çalışmalar başlatılmıştır.
        İlçelerde kaymakamlarımızın başkanlığında belediyelerimiz, ilçe Tarım ve Orman müdürlüklerimiz, muhtarlarımız, ziraat odalarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve üreticilerimizden oluşan komisyonlar kurulmalıdır.
        Bu komisyonlar tarafından ilçelerde yürütülen çalışmalar yakından takip edilmeli, her hafta yapılacak toplantılarla bu ilaçlama faaliyetleri koordine edilmelidir.
        Cezbet-yok et sloganı çerçevesinde, feromon kokular ve ışıklı tuzaklarla bir araya toplanan zararlılar ilaçlanıp yok edilmektedir.
FEROMONLAR TÜRKİYE’DE ÜRETİLMELİ
        Mücadelede kullanılan feromonlar yurt dışından ithal edilmektedir. Bu feromonların yurt içinde üretilmesi için Üniversitelerimiz ve Araştırma kuruluşlarımız tarafından çalışmalar yapılmalıdır.
        Yine biyolojik mücadele kapsamında laboratuvarlarda üretilen samuray arılar doğaya salınmıştır.
        Önümüzdeki dönemde samuray arısının üretimi artırılarak daha çok samuray arısının doğaya bırakılması mücadeleye önemli katkı sağlayacaktır.
        Bu zararlının doğal düşmanı olan başta keklik olmak üzere bu zararlı ile mücadele eden kuş türlerinin popülasyonun artırılması sağlanmalıdır.
        Tarım Bakanlığımız Ordu Giresun Trabzon Samsun ve Bartın illerine 2’şer milyon TL civarında ilaç desteği göndermiştir. Bu destek arttırılmalıdır.
        Gerekirse fındık ihracatından kesilen kesintilerden oluşan destekleme fiyat istikrar fonunda biriken kaynak burada kullanılmalıdır.
ÜRETİCİLERİN BORCU FAİZSİZ ERTELENMELİ
        Özellikle; fındık üreticisinin %20 sini oluşturan, geçimini sadece fındıktan temin eden üreticilerimizin zararları ilçe Tarım Müdürlükleri tarafından tespit edilerek karşılanmalıdır.
        Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları faizsiz ertelenmeli ve bu üreticilerimize 2025 ürünü fındık için mücadelede destek sağlanmalıdır.
ETKİN BİR MÜCADELE ŞART
        Kokarcadan zarar gören fındık gerekirse TMO tarafından alınıp yağlık olarak değerlendirilmelidir.
        Ben buradan bir kez daha Tarım Bakanlığı yetkililerimizi, ihracatçısından üreticisine kadar fındıktaki tüm paydaşları uyarıyorum. El birliği içerisinde ciddi bir mücadele ile bu zararlıyla başa çıkıp 2025 yılı içerisinde ülkemizin fındıktan edeceği zararın önüne geçebiliriz. Hiç kimse kimseyi suçlamadan etkin bir mücadele şart diyorum.
        Bu yangını Ordu ilinde yapılacak ciddi bir çalışmayla söndürebilirsek, bu zararlının batıya doğru ilerleyişini durdurur, bütün tarımsal ürünlerimizi bu zararlıdan kurtarmış oluruz.”

OTOMOBİL 200 METRE UÇURUMDAN YUVARLANDI!

Aybüke Demirel Antalya’da Zirvede!

BAŞKAN KARAYİĞİT, ADAY OLMAYACAĞINI AÇIKLADI!

ÜNYELİ ASTSUBAY HAKAN FİDAN, GÖZYAŞLARIYLA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

ÜNYE’DE YENİ BİR LEZZET NOKTASI TUĞBA’NIN MUTFAĞI KAPILARINI AÇTI

Ordu'ya 2 Yeni Uzman Hekim

Ünye’de “Sigarayı Bırak, Hayatını Değiştir” Kampanyasıyla Tütünsüz Yaşama Destek

ÜNYELİ JANDARMA ASTSUBAY HAKAN FİDAN, AKÇAY DERESİNDE HAYATINI KAYBETTİ...

Tuğçe Kandemir Konseri Sakarlı'yı Coşturdu: Festival Coşkusu Zirveye Çıktı!

5700 Kilometrelik Yolculuğun Durağı: Ünye

Gürgentepe’ye Kütüphane Müjdesi!

VALİ EROL’DAN ÜNYE KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ’NE DESTEK SÖZÜ!

Ünye Devlet Hastanesi’ne “Altın Ödülü!

ORDU’DA BİR HAFTADA 54 YARALAMALI TRAFİK KAZASI

ODÜ’DE FİLİSTİN İÇİN DESTEK YÜRÜYÜŞÜ

Ordu’da 3 Uzman Doktor Göreve Başladı

Çamaş’ta yollar taş duvarla güvende

Modern Pentatlon Türkiye Birinciliği Ordu’da Başlıyor

ÜNYE 1957 SPOR KONGREYE GİDİYOR

ORDU’DA 2 BİN ARAÇLIK OTOPARK İNŞAATI BAŞLADI

ÇAKIRTEPE PELİTPARK & HAFTANIN YORUMU

VALİ EROL’DAN FATSA DOĞAL YAŞAM ALANI PROJESİNE İNCELEME

Vali Erol, Engelliler Haftası Münasebetiyle Düzenlenen Programa Katıldı

SÖKÜLEN AĞAÇ YENİ YERİNDE YENİDEN HAYAT BULDU

ODÜ'DE Özel Eğitim Birimi Açıldı...

Samsun Kentsel Dönüşüm Sempozyumu düzenleniyor.

ORDU EMNİYETİ KAÇAKÇILARA GEÇİT VERMİYOR!

ÜNYE'DE BİLİM ŞÖLENİ: TÜBİTAK 4006 BİLİM FUARI AÇILDI

Çaybaşı’nda genç kadın intiharında kayınvalide tutuklandı

OMÜ’de "Bilişim Çağında Dezenformasyon" Konferansı Gerçekleştirildi

Yükleniyor

ÜNYE’DE YENİ BİR LEZZET NOKTASI TUĞBA’NIN MUTFAĞI KAPILARINI AÇTI

Ordu'ya 2 Yeni Uzman Hekim

Ünye’de “Sigarayı Bırak, Hayatını Değiştir” Kampanyasıyla Tütünsüz Yaşama Destek

Tuğçe Kandemir Konseri Sakarlı'yı Coşturdu: Festival Coşkusu Zirveye Çıktı!

VALİ EROL’DAN ÜNYE KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ’NE DESTEK SÖZÜ!

Ünye Devlet Hastanesi’ne “Altın Ödülü!

ODÜ’DE FİLİSTİN İÇİN DESTEK YÜRÜYÜŞÜ

Ordu’da 3 Uzman Doktor Göreve Başladı

Çamaş’ta yollar taş duvarla güvende

ORDU’DA 2 BİN ARAÇLIK OTOPARK İNŞAATI BAŞLADI

5700 Kilometrelik Yolculuğun Durağı: Ünye

Gürgentepe’ye Kütüphane Müjdesi!

KÜLTÜR MERKEZİNDE YENİ TARİH AĞUSTOS

Başkan Fatih Titiz, Perşembe’de Vatandaşları Dinledi

ŞANLITÜRK “Fatsa çevreyolu, 26 projenin yarısı kadar maliyetli”

BAŞKAN AKPINAR: “BUGÜN 19 MAYIS, SADECE BİR MİLLETİN DEĞİL, TÜM İNSANLIĞIN ONURLU YÜRÜYÜŞÜDÜR”

BAŞKAN TEPE’DEN 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI

İYİ PARTİ ORDU TEŞKİLATI SAMSUN’DA BULUŞTU

ŞANLITÜRK “609 Bin Tonluk Rekolte Kuyruklu Yalandır!”

KURUMLAR ARASI HALI SAHA TURNUVASI SONA ERDİ: ŞAMPİYON GIPTA TAKIMI OLDU

ODÜ'DE Özel Eğitim Birimi Açıldı...

Deniz de Boğulan Lise Öğrencisi Orhan Kadirhan Bilkay Yarın Son Yolculuğuna Uğurlanacak

SAMSUN’DA YÖRESEL OT YEMEKLERİ FESTİVALİ BAŞLIYOR

ÜRETİMİN GERÇEK KAHRAMANLARI ŞİFALI ÜRÜNLERİNİ HALKA SUNDU

SONER ARICA MEMLEKETİNDE SEVENLERİYLE BULUŞACAK

ÜNYE’DE HEMŞİRELER HAFTASI KUTLANDI...

GÖKÇE BEBEK İÇİN YARDIM KAMPANYASI BAŞLADI.

ÜNYE BELEDİYESİ PERSONELİ BEYTULLAH KARAEVLİ SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Ünye 2025’te Açılışlara Hazır: 350 Milyonluk Yatırımla Yeni Bir Dönem Başlıyor

Karadeniz Ordu Tarım, Hayvancılık ve Fındık Fuarı Sona Erdi.

YEŞİLAY,SAĞLIK,EĞİTİM,KÜLTÜR

ÇAKIRTEPE PELİTPARK / HAFTANIN YORUMU

ÜNYE MERMER BİR KONU BİR KONUK

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 28 1 5 56 89
2.Fenerbahçe 34 25 3 6 52 81
3.Samsunspor 34 18 10 6 13 60
4.Beşiktaş 34 16 7 11 20 59
5.İstanbul Başakşehir 34 16 12 6 7 54
6.Eyüpspor 35 14 13 8 4 50
7.Trabzonspor 34 12 11 11 11 47
8.Göztepe 34 12 11 11 10 47
9.Kasımpaşa 34 11 10 13 0 46
10.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
11.Kayserispor 34 11 12 11 -11 44
12.Antalyaspor 34 12 14 8 -22 44
13.Gazişehir Gaziantep 34 12 15 7 -5 43
14.Rizespor 34 13 17 4 -10 43
15.Alanyaspor 34 10 15 9 -10 39
16.Bodrum FK 34 9 16 9 -13 36
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59