14167,13%-0,44
42,81% 0,04
50,55% 0,50
6156,20% 0,77
9752,45% 0,00
Bilgilendirmeler, Ünye İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) personeli ile doktorlar tarafından gerçekleştiriliyor.
Mamografi çekimleri ise Ordu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından tahsis edilen Mobil Kanser Tarama Aracı ile, Ünye İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli sağlık personelinin nezaretinde yapılıyor.
Yetkililer, her kanser türünde erken tanının, tedavi sürecinin kolaylaşması ve başarı oranının artması açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Bu kapsamda, Sağlık Bakanlığı Ulusal Kanser Tarama Programı doğrultusunda tüm taramaların KETEM’de ücretsiz olarak yapıldığı belirtildi.
Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında yapılan taramalar ise şöyle:
• Meme Kanseri Taraması: 40-69 yaş arası kadınlarda, iki yılda bir mamografi çekimi ile,
• Serviks Kanseri Taraması: 30-65 yaş arası kadınlarda, beş yılda bir HPV-DNA testi ile,
• Kolorektal Kanser Taraması: 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde, iki yılda bir gaitada gizli kan testi ile yapılmaktadır.