• BIST 100

    10634,28%0,65
  • DOLAR

    42,33% 0,22
  • EURO

    49,17% 0,11
  • GRAM ALTIN

    5536,52% -0,26
  • Ç. ALTIN

    9220,38% 0,00

ÜNYE’DE TÜRK MUTFAĞI LEZZETLERİ TANITILDI.

21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası programı Ünye Cumhuriyet Meydanında gerçekleşti.

23.05.2024 14:43:00 453 0
ÜNYE’DE TÜRK MUTFAĞI LEZZETLERİ TANITILDI.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ünye Belediyesi iş birliğince Ünye Cumhuriyet Meydanında 3. Kez düzenlendi. “Coğrafı İşaretli Ürünlerle Türk Mutfağı Haftası” programında yöresel ürünler tanıtıldı.

 

Karadeniz’in sağlıklı ürünlerinin geleneksel tatlarla buluşturan Ordu mutfağı etkinliğinde, davetlilere yöresel yemek ikramı yapıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program protokol üyelerinin konuşmaları ile devam etti.

 

Ünye Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe,  Ordu Valisi Muammer Erol, Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Vali Yardımcısı Burak Keser, İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar ve ilçe protokolü, STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Vali Muammer Erol, Ordu Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Mehmet Kabacık’a program sonrası plaket taktim etti.

 

 

 

Toparlak; “Ordu’da 19 Adet Coğrafi İşaretli Ürün Bulunuyor”

 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, Ordu ilinde yenilebilir ot çeşitliliğinin yanı sıra balık ve sebze yemekleri, turşu kavurmaları, doğada kendiliğinden yetişen yöreye özgü bitkilerden yapılan yemekler, hamur işleri ve evde açılan özellikle fındıkla yapılan tatlıların hâkim olduğunu belirterek, son verilere göre ilimizde toplam 19 adet coğrafi işaretli ürün bulunduğunu ifade etti.

 

Toparlak, Ordu’ya özgü coğrafi işaret tescil işlemleri devam eden ürünlere de değinerek bu ürünlerin Aybastı beyaz peyniri, Kabataş köy peyniri, Kumru fındık macunu, Ordu bahçe çileği reçeli, Ordu çakıldak fındığı, Ordu dut pekmezi, Ordu tirmit salamura, Ordu fırın fasulyesi, Ordu hurması, Ordu ısırgan çorbası, Ordu incir reçeli, Ordu kabağı kavurması, Ordu kestane balı, Ordu kokulu üzüm şerbeti, Ordu kuru yufkası, Ordu mısır unu çalmacı, Ordu su böreği, Ünye biber tuzu, Ünye köy peyniri ve Ünye pidesinden oluştuğunu söyledi.

 

Ordu mutfak kültürünün en önemli özelliklerinden birinin de sıfır atık bir mutfak olduğuna dikkat çeken Toparlak, programda emeği geçen kişi ve kurumlara teşekkür etti.

 

Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı ise, turizmde gastronominin öne çıktığı dönemde bölgedeki yöresel lezzetlerin de gastronomik anlamda yerini alması ve turizme katkı sağlaması anlamında bilinirliğinin ortaya koyulması noktasında bu tür organizasyonlar ve faaliyetlerin önemli olduğuna dikkat çekti.

 

Ünye Belediyesi olarak unutulmaya yüz tutmuş yöresel ürünlerin yeniden canlandırılması ve çeşitlendirilmesine yönelik yapılan çalışmalar kapsamında belediye bünyesinde Yöresel Ürünler Üretim Merkezi kurulduğunu hatırlatan Tavlı, yöresel ürünlerin bilinirliğinin arttırılarak bu sayede Ordu’nun artık sadece 3 ay değil, 12 ay yaşanabilir bir şehirken turizmden de payını alan bir il olacağını söyledi.

 

Programda, Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Kabacık tarafından “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Türk Mutfağındaki Yeri ve Rolü” konusunda sunum yapıldı.

 

Sunumun ardından, Ordu Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası eşliğinde şehir merkezinde kortej yürüyüşü yapıldı.

 

Kortej yürüyüşünden sonra Vali Muammer Erol, beraberinde protokol mensupları ile birlikte Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifleri tarafından Ünye Cumhuriyet Meydanı’nda açılan ve yöresel ürünler stantlarını gezerek, hazırladıkları yiyeceklerle etkinliğe katkıda bulunan kadınlara teşekkür etti.

20 YAŞINDAKİ ÖĞRENCİ İNTİHAR ETTİ.

AKKUŞ BELEDİYESPOR İSTEDİĞİNİ ALAMADI…

“İleri Düzey Mevzuat ve Uygulama Eğitimi” Düzenlendi

Motosiklet Kazası Ordulu Ömer Karayiğit’i Hayattan Kopardı

ORDU’DA HAVA SICAKLIKLARI YÜKSELİYOR

DİSK/Dev Emekli-Sen 1. Olağan Kurultayı Ankara’da Gerçekleştirildi...

ORDU İSTANBUL’DA TANITILACAK

Emekli Öğretmen Abdullah Coşkun Hayatını Kaybetti

Ünye 1957 spor sahadan 1-0 mağlup ayrıldı.

ÜNYE’DE İŞÇİLERİN KALDIĞI BİNADA ELEKTRİKLİ SOBADAN YANGIN ÇIKTI

ULAŞ TEPE’DEN CANLI YAYINDA ÇOK KONUŞULAN SÖZLER!

ÜNYE KADIN SPOR KULÜBÜ İSTEDİĞİ OYUNU KURAMADI…

ADIGÜZEL: “DAVET ALMADIĞIM İÇİN PROGRAMDA YER ALMADIM”

TÜRK SAĞLIK-SEN ORDU ŞUBESİ’NDE BAŞKAN ZENGİN GÜVEN TAZELEDİ

YILDIRIM, YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ

Samsun’da Üretimin Lokomotifi: OSB’lerde Yatırım ve İş Birliği Toplantısı Yapıldı

ESKİPAZAR SPORUN YENİ MERKEZİ OLUYOR

Gölköy’de Saman Deposu Yandı!

MİNİK GÖKÇE TEDAVİ İÇİN YOLA ÇIKTI

Hilmi Güler, Ankara’daki “Vizyon Ordu” Toplantısında…

ÜNLÜ SANATÇI ÜNYE’DE MOBİLYA MAĞAZASI AÇTI!

Sözünü Sakınmadı...

ÜNYE ŞEHİR STADI KALKACAK, YERİNE MİLLET BAHÇESİ GELECEK

Ordu'da Uyuşturucu Operasyonu!

Çambaşı Yaylası’nda Kar Etkili Oldu.

Fatsa’da Şiddetli Yağış 3 Elektrik Direğini Yıktı

ASTSUBAY ÜSTÇAVUŞ EMRE ALTIOK, SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI. 

YIKILAN AĞAÇ KALDIRILDI, SAHA TEMİZLİĞİ YAPILDI

ORDU, EN SERT KIŞI YAŞAYACAK!

Ünye Çamlık’ta Ağaç Yola Devrildi

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7