Ünye Manyetik Siyah Kumu konulu proje, TÜBİTAK’ ta akıllı konut konusuyla enerji verimliliği alanında seçilen Türkiye’deki 9 projeden biri oldu.
Ünye Turizm İşletmecileri Derneği’yle temasa geçen Samsun Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğretmeni Ünyeli Nur Öcal’ın danışmanlığını yaptığı öğrencisi Sudenur Yaykın’ın “YA_MAN” adını verdiği akıllı konut projesi başarıya imza attı. “YA_MAN” adlı projeyle 80 mikron inceliğe sahip Ünye Manyetit Kum içerikli sıva malzemesiyle depreme karşı dayanıklı mantolama sistemi geliştirerek, hem bina yalıtımını sağlamak, hem de bina dayanıklılığını arttırmak hedefleniyor.
Ünye Turizm İşletmecileri Derneği (ÜNTİD) Başkanı Adnan Sobi, basın mensuplarına konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Ünye Manyetik Siyah Kumunun tanıtımı için dernek olarak her şeyi yapmaya devam ettiklerini söyledi.
Samsun Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğretmeni Ünyeli Nur Öcal’ın danışmanlığını yaptığı öğrencisi Sudenur Yaykın’ın “YA_MAN” adını verdiği projeye ÜNTİD olarak destek verdiklerini ifade eden Adnan Sobi, şunları söyledi:
“Yaşadığımız -yüzyılın deprem afeti -sonrasında daha da önem kazanan bina güçlendirme ve yalıtım çalışmalarında yöremize ait demir oranı yüksek doğal manyetit plaser kum takviyeli sıva malzemesi tuğla ile alçıpen arasında kullanıldığında dayanıklılık normal inşaat sıvasına göre artmaktadır. Bu çalışma ile bölgenin doğal sedimanter zenginliği olan ve içeriğinde manyetit, ilmenit, kobalt gibi yirmiye yakın bileşen olan doğal demir içerikli kara kumdan, sürdürülebilir bağlamda faydalanmak amaç edinmiştir.
-“Projede Ünye’nin sahip olduğu alternatif turizm potansiyelinin bölge ekonomisi dinamiği olarak kullanılması amaçlanmış” –
Projenin ikinci ayağını oluşturan kum havuzları ile şifa terapi merkezleri ve sıcak su depolama alanları kuruldu. Bina çatısına yerleştirilen fizyoterapik kum havuzları ve kumun tabanına yerleştirilecek manyetit kum sayesinde uzun süre sıcak kalacak su depoları ile yenilenebilir enerji kaynağı güneşten 4 mevsim faydalanmak hedeflenmektedir. Projede Ünye’nin sahip olduğu alternatif turizm potansiyelinin bölge ekonomisi dinamiği olarak kullanılması amaçlanmış.
Bölgeyi önemli destinasyon merkezi haline getirecek olan proje ile kendine yeten binalar tasarlamak hedeflenmiştir. Bunun içinde YA-MAN adı verilen manyetik kum takviyeli bina güçlendirme – yalıtım sistemini ve aynı binada uygulanacak güneş ve manyetit kum tedavi merkezleri ve sıcak su depolarının kullanıma açılmasını talep ederek manyetik kumun faydasını bacasız sanayi ve enerji verimliliği alanında millileştirmek misyonu edinilmiştir.
Ünye Turizm İşletmecileri Derneği olarak, Ünye Manyetik Siyah Kumunun ve kentimizin tanıtımına katkı sunacak olan projemize Türkiye TÜBİTAK Enerji Verimliliği Yarışmasında Ünyeli Öğretmenimiz Nur Öcal’a üstün başarılar diliyoruz.”