Ünye’de bulunan siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşu başkanları, kanaat önderleri ve Ünyeli vatandaşlar ellerindeki pankartlarla Yalı kumsalında bir araya gelerek, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından burada uygulanmak istenen projeyi eleştirerek projeyi istemediklerini ifade etti.
Aynur Zeren tan: Projeler halka danışılmalı
TEMA Vakfı Ünye Temsilcisi Aynur Zeren Tan, “Mimar Nihat Şen’in buraya gelip açıklayıcı bilgi vermesi de çok güzel bir davranış. Projelerin karar aşamasında o yörenin halkına danışılmalı. Bu hepimizin kentlilik hakkı. Burada doğal olanın korunmasını istiyoruz. Bütün dünyanın buna ihtiyacı var. İklimler değişiyor. Doğaya insanoğlu müdahale ettiği zaman afetler olarak bize geri dönüyor. Dünyanın kendi dengesini bozuyoruz.”
Bu kumsallar milyon yılda oluşuyor
Yıllar önce söyledik Atatürk Parkı doldurulmasın diye. Dinletemedik. Parka gittiğimizde başımıza kakıldı. Yerel demokrasi adına çok güzel bir davranış sergiledi Nihat Şen. Çok güzel sorular soruldu kendisine. Buradaki çok değerli bir kum. Milyon yılda oluşuyor bu kumsallar. Bu alan bizim doğal ve kültürel mirasımız. Hem geçim derdimizi düşüneceğiz, hem doğayı, çevreyi hem de kentimizi düşüneceğiz.
Başka sorunları halletsinler
Büyükşehir’e üç soru sormak istiyorum. Ünye, Ordu bugün kent olarak yeşillik oranı yüzde kaç? Ve bunun yüzde kaçı korunabiliyor? Kentsel dönüşümde bunun ne kadarı sağlanacak? Ünye, Ordu ve Fatsa için deprem olduğu anda kaçılacak, birikilecek alanlar hangileri? Ünye nüfusu 50 bin iken 3 yerdi bugün öğrenmeye çalıştığımızda hala 3 yer. Yeşil alan kalmadı şehirlerimizde. 70 yıllık çamlığın alternatifi yok, Atatürk Parkının alternatifi yok. Bu doğal kumsal hiçbir şey, hiç bir masraf istemiyor. Halledilmesi gereken daha büyük sorunlar var. Tek bir hatla hala Altınordu’ya gitmek bir mesele.
Kuma beton dökmeyelim
Karadeniz Bölgesinde şehir içinde başka kumsal alan yok. Burada var. Çocuklar istediği gibi oynasınlar. Yapılan reddetmiyoruz, kabul ediyoruz ama bu çalışmalardan kentli de memnun olmalı, yüzü gülmeli, ihtiyacı, sorunu giderilmeli. Mimarlar şehirlerini güzelleştirir Dünya’ya isimlerini yazarlar. Ünye güzel, herkes seviyor. Kuma beton dökmeyelim halkın çoğunluğu ne isterse o olsun.” diye konuştu.
Hilkat Toker: Elinizi bu koydan çekin
Ortayılmazlar Mahalle sakini Hilkat Toker, “Çocukluğum İnönü İlkokulu ve Yalı Kahvesi arasında geçti. Yalı Kahvesi bizim için, oyun eğlence ve alışveriş merkeziydi. Sahili, denizi tanıma benim için burada başladı. Daha sonraki yıllarda 40 yıl Ünye dışında yaşadım. Yaz tatillerinde her seferinde geldiğimde yeşilin daha çok azaldığını, betonlaşmanın çoğaldığını görerek üzülüyordum. Sahilimiz çok güzel bozulmaz sanıyordum. Lakin son yıllarda deniz ile kumun birleştiği yerde yapılaşmalar meydana gelerek sahilimizi bozmaya başladılar. Proje sahiplerine sesleniyorum, lütfen bu koyu bozmayın. Yarışmaya girse derece kazanır, o derece güzel. Elinizi bu koydan çekin. İnsanlar, çocuklar denizin maviliğini, dalgaları, ufkun çizgisini burada doya doya seyretsinler. Bu güzellik nesilden nesile aktarılsın.” dedi.
Ali Yalçın: Bu panoyu kaldırsınlar
CHP Genel Kurul Delegesi Ali Yalçın, “Nihat Şen’den ve orada çalışan Ünyelilerden bir şey rica ediyorum bu panoyu buradan kaldırsınlar. Bu panonun Yalı ile ilgisi yok. İyice gerildik. Ya da gelsinler ne yapacaklar burada anlatsınlar. Yalının kayığını koysunlar buraya.” ifadelerinde bulundu.
Fikri Terzioğlu: Deniz bizim içimizdeydi
Yalı sakini Fikri Terzioğlu şöyle dedi; “Yalı kumsalından Askerlik şubesine kadar rıhtım vardı. Şuan ki köprü yoktu ve oraya kadar rıhtım vardı. Yani deniz içimizdeydi. Burada sıra sıra evleri yıktılar. Ünye ‘ye ilk ihanet o zaman yapıldı. Şimdi de Ünye’nin kumluğuna yapılmak isteniyor. Bu yapılanların hiç birini tasvip etmiyoruz. Ünye doğal olarak kalmalı. Dolgularla sirkülasyonu kestiler ve kumluk meydana geldi. Biri burada diğer Atatürk Parkı’nda. Politikacılar buradan çekilsin. Eğer bir şey yapmak istiyorsa, eğer idealist insanlarda orada eski köprü var onu güzelleştirsinler veya eski havaalanını yapsınlar. Ellerini çeksinler sahilimiz doğal olarak kalsın.”
Kübra Aktürk: Burada bu projenin hiçbir mantığı yok
Kübra Aktürk, “Ünyeli buranın kendi halinde ve doğal kalmasını istiyor. Burası temizlenebilir, koku varsa bu kokuyu giderebilirler. Güvensizse güvenliğini sağlayabilirler. Ama paraya kıyıp da bu projeyi yapmalarının hiçbir mantıklı açıklamaları yok.” dedi.
Yalı kumsalında düzenlenen açıklamaya, CHP Ünye ilçe Başkanı İsa Maral, İYİ Parti Ünye İlçe Başkanı Feryal Çuhacı, DEVA Partisi Ünye ilçe Başkanı İrfan Tosun, CHP Genel Kurul Delegesi Ali Yalçın, Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, TEMA Vakfı Ünye Şube Başkanı Aynur Zeren Tan, partililer, kanaat önderleri, yalı sakinleri ve vatandaşların katılımı ile gerçekleşti.
Ünye KENT Haber